RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

Буџет општине Брод у идућој години износиће 13.250.000 КМ, што је за 469.300 КМ више у односу на ову годину. То је предвиђено Нацртом буџета општине који је усвојен на данашњој сједници локалног парламента и који је упућен у јавну расправу.

Начелник Одјељења за финансије Мирослав Вуковић истакао је да се повећање у великој мјери односи на  раст прихода од ПДВ-а.

Вуковић је рекао да се на вријеме кренуло са процедуром да би се у законским роковима усвојио буџету општине за наредну годину.

-У Нацрт буџета није ушао кредит од 2.000.000 КМ пошто још није добијена сагласност Министарства финансија Републике Српске иако су нам усменим путем рекли да ће сагласност бити одобрена. Због тога ће поменута средства бити уврштена у Приједлог буџета општине Брод за 2024. годину који ће бити увећан за поменути износ-, навео је Вуковић подсјетивши да је утрошак кредитних средстава раније дефинисан.

Он је навео да је усвојени Нацрт буџета у складу је са Документом оквирног буџета Републике Српске за 2024.-2026. годину, којег усваја Влада Републике Српске.

Вуковић је позвао грађане да учествују у јавним расправама и својим приједлозима и сугестијама активно се укључе у креирање овог важног документа за функционисање локалне заједнице.

Скупштина је усвојила и приједлоге Одлука о усвајању стручног мишљења и урбанистичко-техничких услова за изградњу пословног објекта у ул. Крајишких бригада и усвајању стручног мишљења и урбанистичко-техничких услова за изградњу Царинског терминала у улици Бродског батаљона.

Војислав Милосављевић, начелник општинског Одјељења за просторно уређење, стамбено-комуналне послове и екологију истакао је да ће усвајање одлука и даље активности које слиједе у значајној мјери допринијети развоју општине и стварању услова за отварање нових радних мјеста што је, поред привлачења инвестиција, један од основних приоритета општинске управе.

 -Предвиђено је да пословни објекат у улици Бродског батаљона буде површине 2.300 квадратних метара, док је изградња пословног комплекса на површини од око 50.000 квадратних метара предвиђена у улици Крајишких бригада -, навео је Милосављевић.

На сједници су, поред неколико тачака везаних за разрјешења и именовања чланова УО ЈУП „Бели анђео“ представника родитеља и стручног вијећа, усвојени и нацрти Одлука о уређењу простора и грађевинском земљишту и утврђивању накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта које ће такође бити упућене у процедуру јавних  расправа за чије је организовање и спровођење надлежно општинско Одјељење за просторно уређење, стамбено-комуналне послове и екологију.   Б.К.