RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

Изложбом радова са прошлогодишње колоније у Броду је вечерас свечано отворено 45. саборовање акварелиста на којем учествује 18 академских сликара са импресивним стваралачким и излагачким дјеловањем из Републике Српске, Србије и Русије.

Током пет дана колико ће колонија трајати, умјетници ће Броду оставити најмање по двије слике и уможити богати фундус који броји више од 1200 радова.

Начелник општине Брод Зоран Видић симболично је сликару Ненаду Вoјичићу из Београда предао кључ Акварелистичке колоније „Сава“, рад вајара Драге Хандановића.

Начелник Видић је у Галерији у згради Поште поручио да је колонија на понос Брођанима и чувар културе, због чега заслужује посебну пажњу локалне заједнице и шире јавности.

– Драго ми је што ни ратна дешавања нису прекинула одржавање колоније и велика захвалност сликарима који сваке године долазе овдје. Надам се да грађани разумију да колонија није трошак него улагање у кулутуру, оставштину будућим генерација и нешто на шта можемо бити поносни -, рекао је Видић и истакао:

– Мислим да ћемо бити важни онолико колико трагова оставимо за будуће генерације и сматрам да Брод то годинама уназад чини, а тако ће бити и у наредном периоду.

Директор Туристичке организације Брод Горан Вукојевић каже да и на овогодишњем саборовању учествују еминентни сликари што даје посебан печат колонији која чува традицију сликарства на овом подручју.

– Наша колонија носи назив по ријеци Сави и једна је од четири најважније традиционалне манифестације које Брод има. Постоје и друге ликовне колоније у окружењу, али ова је културно благо Брода, живи са Бродом, нераскидиви је дио културног живота ове општине и јединствена из много разлога, првенствено јер је наша -, истакао је Вукојевић.

Додао је да старији сликари долазе деценијама, да се придружују нови, те да је увијек велика радост угостити их јер колонија „Сава“ за Брод има огроман значај.

Павле Ристичевић, добојски сликар и дугогодишњи учесник бродске колоније, каже да се у Броду осјећа као код куће.

– Атмосфера и домаћини су предивни, тако да увијек са радошћу долазим. Увијек се нађе неко нови од колега, шире се познанства, а уједно наставља се традиција колоније која је са најдужом традицијом -, казао је Ристичевић

Чедомир Кесић, сликар из Панчева за себе каже да је старосједилац бродске колоније. Више од двије деценије долази у Брод што му, наглашава, чини част и задовољство.

– Када добијем позив за ликовну колонију онда сам срећан и то је пријатан тренутак у мом животу -, каже Кесић.

Кесић је додао да колонија „Сава“, по свом одређењу у техници акварела има своју специфичност у изразу и резултату онога што се ствара.

– Постоје на просторима бивше државе неколико значајних колонија акварела, између осталих је и ова овдје кроз коју је прошао велики број људи. Ликовни живот се одвија, пролази кроз разне ситуације и ја се надам да ћемо за јубилеј, пола вијека колоније, имати прилику видјети дјела која су настала током свих година која су велико ликовно и културно богатство -, поручио је Кесић.

Мирко Плавшић сликар је из Брода и пету годину за редом учесник колоније.

– Култура би треала бити изнад свега, свих наших свакодневних превирања,. Кулутура је ту да нас оснажи -, нагласио је академски сликар из Брода.

За Рускињу Софију Гаљицину, која у Новом Саду студира сликарство, ово је прво учешће на колонији у Броду. За њу је омиљена техника управо акварел.

– Импресије су позитивне. Највише се бавим акварелом – мокро на мокро, али радим и другим техникама. Јако ми допада изложба коју сам видјела. Долазим и наредне године – обећава Гаљицина.

. Овогодишња 45. Акварелистичка колонија „Сава“ одржава се у организацији општине Брод и Туристичке организације Брод, а сликари ће у Броду боравити и стварати до 29. јуна.

Акварелистичка колонија „Сава“ егзистира од 1980. године када су је покренули Крунослав Керн, Ђурђа Вилагош и Мухамед-Хамо Фејзић. Д.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *