RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

Mалишани са Косова и Метохије, који и ове године бораве  у Броду,  данас су посјетили начелника општине Зорана Видића.

Наиме, 18 малишана  из ОШ „Угљари“ из Угљара су са двије професорице  допутовали у Брод у суботу 22. јуна. За вријеме свог боравка они су 24. јуна присуствовали Светој литургији на Духовски понедељак у бродском храму Покрова Пресвете Богородице, а у сриједу 26. јуна са осталим малишанима са Косова и Метохије, који у истом овом периоду бораве у другим градовима у Републици Српској,  били су у посјети Влади Републике Српске.

Ипак, најљепши доживљај дјеци која су у Брод стигла из Угљара јесте боравак на базенима и слобода кретања по граду до касно у ноћ, рекла је једна од професорица која је дошла у пратњи дјеце Миљана Максимовић.

-Дошли смо пуни очекивања и наде,  а добили смо и много више. Неки од ових малишана овдје су већ трећи пут и вољели би доћи поново, међутим, пошто су осми разред остаје им да се са својим другарима договарају о приватним посјетама. Ове године са нама су и ученици  четвртих разреда који су дошли зато што су им старији другари говорили све најбоље о посјети Броду и Републици Српској.  Ипак, оно што је најдрагоцјеније нашој дјеци јесте дружење и стицање нових другарстава, али и слобода кретања коју код куће немају, поготово када падне мрак- рекла је Максимовић и додала да мисли да је најдрагоцјеније што се дјеци овдје пружи та слобода кретања.

Лијепо је у сваком случају било и Милици Јовановић ученици седмог разреда која каже да јој је све супер и да би вољела доћи поново.

-Упознала сам много нових људи и стекла многа пријатељства. Ишли смо и у Бањалуку, а сваког дана идемо на базене и увече шетамо по граду и дружимо се- рекла је Милица.

Са Милицом се сложио и Стефан Китић, ученик шестог разреда.  Каже све му је супер, али највредније је што је упознао и стекао много другара.

Велико је задовољство учествовати у једном тако великом и хуманом пројекту, рекао је начелник општине Брод Зоран Види.

-Ми у нашем граду заиста имамо много датума и дана када се подсјећамо на вриједност слободе, али посјета ових малишана из Угљара је прави подсјетник шта значи слобода , шта ми имамо, а не цијенимо довољно. Честитам свим породицама које су угостиле малишане са Косова и Метохије и апелујем на све да идуће године будемо домаћини још већем броју дјеце са Косова и Метохије- рекао је Видић и додао  да је ово прилика да се присјетимо када смо и ми били нечији гости док је Брод био под окупацијом, те да на тај начин покажемо емпатију и још више учврстимо братске везе.

Широки осмјеси, сузе и загрљаји прави су доказ важности пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, а ове године малишани су боравили у 15 градова Републике Српске и то у Бањалуци, Приједору, Градишци, Челинцу, Прњавору, Шамцу, Теслићу, Бијељини, Зворнику, Власеници, Источном Новом Сарајеву,  Источној Илиџи, Братунцу и Броду.

В.Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *