Жетва стрних жита на пољима у Броду у пуном је јеку. Просјечни приноси хљебног зрна су око пет тона по хектару, тритикала око шест тона, јечма нешто испод пет тона, док ће принос зоби бити познат наредних дaна када падну први откоси.

Синиша Јаћимовић, самостални стручни сарадник за пољопривреду у општинској управи, наводи да на парцелама на којима су примјењене агротехничке мјере и гдје сјетва обављена на вријеме ратари могу бити задовољни приносима.

– Ово је једна веома повољна година за бродске пољопривредне произвођаче који биљеже добар род стрних жита. На то су утицале повољне временске прилике и имамо ситуацију да је жетва кренула раније због доста сунчаних дана. Поред добрих приноса и квалитет зрна пшенице је веома добар као и хектолитарска маса -, навео је Јаћимовић.

Према подацима којима располаже Стручна служба за пољопривреду стрним житима засијано је 1.200 ха, од чега пшеница као најзаступљенија култура на 450 ха, док остале површине заузимају јечам, зоб, тритикал и раж.

– Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је ове године повећало подстицаје за сјетву пшенице на 500 КМ, тако да смо имали 18 захтјева бродских пољопривредних произвођача за око 130 ха сјетвених површина. Међутим, имамо и информацију да је тај подстицај повећан на 580 КМ због лоших приноса у прошлој години и увоза пшенице -, ријечи су Јаћимовића. Д.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *