Српска православна црквена општина парохије бродске данас је поводом 130 година од изградње  старог храма који је до 1911. године био посвећен празнику силаска Светог духа на апостоле – Духови, организовала литургијску прославу, преславу храма.

На Духовски понедељак Свету литургију служио је Архијерејски намјесник дервентски, протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић уз саслужење братства храма Покрова Пресвете  Богородице.

-Ове године обиљежавамо  130 година од подизања старог храма на ком се данас налази овај наш нови велелепни храм , а 1894. године стари храм који је тада био посвећен силаску светог духа на апостоле завршен и освештан. Силом прилика као и наш народ који је пролазио,кроз историјске неприлике и ратове тако је и наш храм био рушен и обнављан и ове године смо за овај  јубилеј одлучили да обиљежимо литургијском преславом- рекао је старјешина храма, протојереј – ставрофор Жељко Теофиловић и додао да ако се вратимо у још старија времена постоји податак да је прије овог храма у Броду постојала стара богомоља на локацији данашњег градског парка.

Сви ови подаци налазе се и у старим матичним књигама које датирају још од 1863. године, међутим иако је  храм који је био саграђен на мјесту данашњег храма био саграђен и освештан 1894.године тек од 1911. године, према љетописима и историјским књигама, бродски Храм почиње да слави Покров Пресвете Богдродице као славу Храма, објаснио је свештеник Теофиловић и додао да ће тако  бродски Храм поред крсне славе Покрова пресвете Богородице од сљедеће године имати и преславу Храма на Духовски понедељак.

Кум славе био је господин Зоран Видић са породицом. Видић је том приликом рекао да је ово изузетна прилика да се обиљежи 130 година од првих трагова цркве у Броду.

-Ово је добра прилика да се обиљежи један овакав јубилеј и надам се да ћемо и убудуће обиљежавати овај празник  као преславу, а посебна част и задовољство ми је што сам имао прилику да будем први кум и  надам се да ћемо се овдје и убудуће окупљати на овакве празнике- рекао је Видић

Кумство за идућу годину преузела госпођа Љиљана Марјановић, а након литургијског сабрања у Светосавском дому уприличено је послужење за све присутне.

В.Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *