На самом почетку  39. редовне сједнице СО Брод на приједлог предлагача тачка под бројем 3. Приједлог Одлуке о продаји непокретности означене као к.п. бр. 2034/1, КО Брод, путем усменог јавног надметања је замијењена са приједлогом Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о давању сагласности на упис права кориштења и права својине на земљишту означеном као к.п. 3116/1 к.о. Брод и куповину права својине на дијелу непокретноси означене као к.п. 2723, к.о. Брод, а као задња  31. тачка дневног реда предложен је приједлог Закључка о усвајању Извјештаја о реализацији Стретегије развоја општине Брод за период 2016-2020. година у 2023. години, тако да су одборници након усвајања разматрали 31 тачаку дневног реда.

Након усвајања извода из записника са прошле сједнице СО Брод одборници су усвојили и приједлог Одлуке о усвајању Стратегије развоја општине Брод за период од 2022. до 2028. године. Наиме, усвајање Стратегије је законска обавеза јединица локалних самоуправа јер је на основу овог документа много лакше планирати средњорочне и годишње планове инвестиција и буџет општине Брод. Овај документ је и један од основних услова за аплицирање на средства донатора, који захтијевају планске документе у којима се налазе циљеви, мјере и пројекти за које се траже материјална, техничка или консултантска помоћ.

У наставку сједнице усвојено је низ Одлука које су се односиле на продају и куповину непокретности, стручном  мишљењу и урбанистичко техничким условима.

На 39. редовној сједници  одборници су усвојили и приједлог Одлуке о измјени Одлуке о стицању статуса буџетског корисника ЈЗУ „Дом здравља“ Брод.

Поступак консолидације ЈЗУ „Дом здравља Брод“, Брод је у току, односно у циљу провођења истог предузимају се неопходни кораци од стране свих укључених субјеката у овај поступак. Усклађивање књиговодствених евиденција између ЈЗУ „Дом здравља Брод“ Брод, Министарства, те надлежних фондова и Пореске управе Републике Српске је у току, те захтијева додатно вријеме за завршетак наведеног посла. Такође, поступак конфирмације међусобих потраживања и обавеза Установе са осталим повјериоцима и дужницима је у току, како би све евиденције биле усаглашене прије уноса података у главну књигу трезора општине Брод. Поред наведеног, будући да је сасвим извјесно да до првобитно одређеног рока (01. 07. 2024.год) за завршетак наведеног посла доспјеле краткорочне обавезе Установе неће бити измирене, а за које је Министарство преузело обавезу измирења, као крајњи рок за завршетак наведеног посла одређен је датум 01.01.2025. године, а што је у складу са Закључком Владе Републике Српске.

Одборници су у наставку сједнице усвојили  приједлог Закључка о усвајању Извјештаја о стању безбједности саобраћаја на подручју општине Брод за 2023. годину, на подручју које контролише Полицијска станица Брод за период јануар – децембар 2023. године а која је сачињена на основу показатеља о броју, структури и посљедицама евидентираних саобраћајних незгода. У извјештају се наводи да се у 2023.години на подручју које покрива ПС Брод догодило 30 саобраћајних незгода, једна незгода је била са погинулим лицем, седам са тешким, 18 са лаким тјелесним повредама и четири незгоде са мањом материјалном штетом, те се упоређујући ове податке са претходним годинама може закључити да је стање безбједности саобраћаја на подручју наше општине задовољавајуће, наводи се у овом извјештају.

Усвојен је и извјештај о раду ЈП „Радио Брод“ доо Брод за 2023.годину, приједлог  Закључка о неуспјелом Поновљеном јавном конкурсу за избор и именовање предсједника Одбора за жалбе општине Брод, приједлог Рјешења за именовање в.д. предсједника овог Одбора, приједлог Одлуке о утврђивању критерија и расписивању новог Јавног конкурса за избор и именовање предсједника овог Одбора.

Након дуже расправе одборника увојена је и Информација о раду ЈКП „Комвод“ а.д. Брод за 2023.годину, а по завршетку скупштине начелник општине Зоран Видић је рекао да је било очекивано да ће информација о раду овог  предузећа изазвати расправу

На самом крају заједања усвојена је и Информација о материјалном положају пензионера, Информација о корисницима социјалне заштите на подручју општине Брод као и закључак о усвајању Извјештаја о реализацији Стретегије развоја општине Брод за период 2016-2020. година у 2023. години.

По завршетку данашње сједнице предсједник СО Брод Александар Крушкоњић је рекао да је задовољан радом скупштине с обзирон на велики број тачака које су одборници данас разматрали, али и да је видљиво према излагањима појединих одборника  да је предизборна кампања већ почела.

-У дневном реду било је много тачака које су се односиле на рјешавање имовинских односа односно продаји и куповини земљишта ради изградње што пословних што стамбених објеката што значи да се ипак нешто добро дешава у нашем граду- рекао је Крушкоњић.

В.Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *