Акварелисти овогодишње колоније „Сава“ данас су заједно са шефом кабинета начелника општине Брод Вањом Николић  посјетили Спомен-цркву Свете великомученице Марине и одали почаст страдалим Сијековчанима.

У порти храма  у Сијековцу дочекао их је протонамјесник Бранко Јокић, парох треће парохије бродске, који је сликаре упознао са чињеницом да је Српска православна црква сијековачке жртве уврстила у светитеље, па се 8. јуна обиљежава празник Светих мученика зворничко-тузланских.

-Ми се још увијек  трудимо да будемо достојни мученика, да их се сетимо и да их не заборавимо. Свима нам је познато да се човек два пута упокојио, једанпут кад пострада или се упокоји природном смрћу, а други пут кад га људи забораве-, истакао је Хаџи Бранко Никитовић, сликар из Вишеграда, иначе  дугогодишњи  учесник Акварелистичке колоније „Сава“и додао да оно што се десило у Сијековцу не смијемо и не можемо заборавити никада.

Шеф кабинета начелника општине Брод захвалио се сликарима што су изразили жељу да упознају и тај трагични дио бродске историје, те оцу Бранку који их је угостио у храму.

-Сијековачке жртве имају посебан значај за нас Брођане, као и ово мјесто и јако ми је драго да и наши гости, учесници колоније гаје пијетет према жртвама и што су изразили жељу да обиђу овај храм и да се поклоне страдалима у Сијековцу-, рекао је Николић.

В.Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *