RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

Малишани из Брода и Дервенте, полазници музичке радионице „Соната“ вечерас су Брођанима у парохијском дому у порти Храма Покрова Пресвете Богородице, уприличили концерт симболичног назива „Трећи круг око сунца“.

Наиме, ово је трећа година од како је „Соната“ отворила своја врата малишанима из ова два града, омогућила да испуне своје снове и жеље те науче свирати клавир. На концерту су наступила 32 полазника музичке радионице, ко зна можда будућа умјетника или пак професора клавира, који су се публици представили са бројним нумерама и разноликим репертоаром од Баха до познатих филмских нумера.

„Соната“ има и свој хор у ком су наступили  малишани Брода и Дервенте, полазници ове музичке  радионице, обучени шаролико и весело у стилу пјесама које су изводили, а публику су обрадовали и пјесмама из осамдесетих, пјесамама Бајаге и Чоле.

Ови малишани у предходном периоду освојили су  14 награда наступајући на интернационалним музичким фестивалима у Бијељини и Брчком.

Они су задовољним што имају прилику да свирају, што су доста тога научили, али и зато што имају прилику да све то покажу својим родитељима, али и другој многобројној публици која их је вечерас слушала. Посебно задовољна је и сама професорица клавира Валентина Шатара, која води музичку радионицу „Соната“.

-Овај концерт нама дође као друго полугодиште и завршни концерт, гдје ми имамо прилику да покажемо шта смо радили у претходном периоду. Шта смо радили са радионицом, које пјесме смо научили, како смо развили наше гласиће и дјеца која свирају да покажу шта су научила и да то изведу јавно. Ја сам презадовољна. Ово је наша трећа година рада и прилика гдје можемо из године у годину да видимо како дјеца напредују и заиста се види један велики помак- рекла је Шатара, и додала да иако је ово вријеме када се слуша турбо фолк и нешто модернија музика, људи су и даље заинтересовани да чују нешто мало квалитетније и да подрже своју дјецу.

Филип Грабовац свира двије године и већ може да се похвали наградама на фестивалима. Каже да га побједе чине радосним, да је срећан кад свира, те да дневно вјежба око пола сата.

Вању Пурић бродска публика добро познаје. Већ годинама свира у Удружењу „Љубитељи школе гитаре“. Иако клавир свира тек пар мјесеци, вечерас је као једна од полазница „Сонате“ показала завидно умијеће свирања клавира.

Нађа Милојевић је дјевојчица из Дервенте која већ три године свира клавир и каже да је задовољна својим напретком. За професорицу каже да је „најбоља“.

Ивицу Шкворца Брођани такође веома добро познају, као врсног гитаристу и још бољег пјевача. Вечерас је показао своје умијеће на клавиру.

С обзиром на то да има доста искуства  када су наступи у питању,овај млади музичар истиче да је на концертима гитаре много више публике, док на концерте клавира више долазе полазници „Сонате“и они који познају и воле ову врсту музике.

Да је Ивица управу свједочи Весна Друговић, мама двије дјевојчице које дуже вријеме свирају клавир и која редовно долази на њихове наступе.

-Заиста је велика ствар за овако мало мјесто, за овако мали град да дјеца уопште имају могућност да свирају клавир, гдје долази академски професор да им држи часове индивидуално. Не знам колико су многи свијесни, али то је заиста велика ствар-, изјавила је Весна, и додала да је одзив сада пуно већи, јер је у почетку на концерте долазила само родибина, међутим ствари се полако мијењају и све више се повећава  број заинтересованих.

Концерту у парохијском дому присуствовао је велики број Брођана и била је ово заиста прилика да сви заједно уживамо у мало другачијем амбијенту, и радујемо се заједно са малишанима који су били у прилици да нам покажу шта су то научили.

В.Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *