RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

Испред спомен-обиљежја у Доњем Клакару данас је служен парастос за 11 бораца Војске Републике Српске /ВРС/ из овог села погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Обраћајући се присутнима, предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић је поручио да је наша обавеза да се сјећамо бораца који су дали животе за слободу и Републику Српску.

Он је навео да су управо на Видовдан 1992. године,  Војска Републике Српске, Полиција Српске и припадници Министарства  унутрашњих послова Републике Српске Крајине, извршили пробој Коридора и тиме омогућили спајање источног и западног дијела Републике Српске са матицом Србијом.

– Тада је извршено спајање 1. Крајишког корпуса и Источнобосанског корпуса ВРС, док су са друге стране чекали камиони са кисиком да стигну до Бањалуке и спасу дванаест тек рођених беба. То је била најхуманија операција не само ВРС, него свих ослободилачких ратовима које је водила српска војска кроз историју -, рекао је Видић.

Видић је нагласио да је током операције „Коридор“ 855 бораца своје животе уградило у темеље Републике Српске.

– У протеклом рату су 244 борца из Брода дали животе за слободу и зато смо данас овдје и сваки дан треба да се сјећамо свих јунака који су дали животе за слободу у којој живимо. И данас неки прижељкују да немамо Републику коју смо створили , међутим, ако будемо јединствени и сложни нико нам неће укинути Републику Српску -, истакао је Видић.

Начелник општине Брод Зоран Видић, је рекао да је захваљујући договору мјештана, Борачке организације и уз финансијску подршку општине Брод,  споменик погинулим борцима измјештен из дворишта тамошње школе у порту храма посвећеног Светом кнезу Лазару.

– То је и порука да поред помен парастоса требамо чешће учествовати у литургијским сабрањима у храмовима, поготово на важније православне датуме и из наше историје -, рекао је начелник Видић.

Видић је поручио да ‘само заједно са нашом православном црквом и нарадом, поштујући традицију и његујући истинске вриједности, можемо гледати у будућност’.

Након молитвеног помена, који су служили свештеници вишћанске и лијешћанске парохије, Дарко Вукомановић и Јован Томић, вијенце и цвијеће код спомен- обиљежја положили су чланови породица погинулих, делагација општине Брод и Борачке организације, Савјета мјесне заједнице, политичких странака и грађани.

Помен парастос у Доњем Клакару сваке године служи се на Видовдан, када мјештани овог села прослављају свог заштитника и славу тамошњег храма посвећеног Светом кнезу Лазару. Д.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *