RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

Општинска организација Црвеног крста/ОО ЦК/ Брод , у сарадњи са Службом за трансфузију крви добојске болнице и ЈЗУ „Дом здравља“ Брод, организовала је данас другу овогодишњу акцију добровољног даривања крви.

Акцији су се одазвала 72 даваоца крви, а 60 је даровало ову драгоцјену течност неопходну за лијечење наших суграђана у здравственим установама.

Тијана Недић први је пут даровала капи које живот значе.

-Здравствени сам радник и знам који је значај крви у лијечењу. Даривање крви је хуман чин и требало би свако да се одлучи, бар некада у животу, да дарује ову драгоцјену течност-, истакла је Недић.

Данашњој акцији одазвао се велики број давалаца који редовно дарују крв. Миленку Гојковићу ово је било петнаесто даривање.

-Први пут крв сам дао у војсци, а осјећај да сам неком помогао је неописив. Много је болесних људи па се не треба устручавати давати крв јер тимe чинимо један хуман гест и помажемо у њиховом лијечењу-,рекао је Гојковић.

Доктор Дарко Микеревић изразио је задовољство одазивом добровољних давалаца. Према његовим ријечима акције у Броду увијек су добро организоване, а добровољно давалаштво крви, поред  хуманог аспекта, пружа могућност да грађани провјере и своје здравствено стање.

Микеревић је додао да Службе за трансфузију крви добојске болнице располаже потребним залихама крви управо захваљујући редовним акцијама даривања крви које се организују у градовима и општинама на подручју  регије Добој.

-Без добровољних давалаца крви нема ни лијечења пацијената.  Из године у годину повећава се број хроничних пацијената, односно лица којима је током процеса лијечења неопходна крв те су самим тим и потребе за крвљу веће-, нагласио је др. Микеревић.

Наводи да су тренутно  задовољни са залихама свих крвних група али напомиње да ,с времана на вријеме , посебно у љетном периоду године, настају мањи проблеми са одређеним крвним групама.

-Понекад се повремено појаве проблеми са Рх (Д) негативним крвним групама али успјевамо их обезбједити управо путем оваквих акција на терену , а такође и позивањем добровољних давалаца из базе података ДДК коју водимо у Служби за трансфузију-, истакао је др. Микеревић.

Илија Сељаковић, секретар ОО ЦК Брод, навео је да је и овогодишња, друга по реду акција, успјешно спроведена, да ја одазив давалаца традиционално био добар и да су Брођани још једном положили испит из хуманости.

-Хвала свима који су подржали акцију и на тај начин помогли нашим суграђанима којима је крв потребна за даље лијечење у здравственим установама у Републици Српској-, нагласио је Сељаковић.        Б.К.