Јадранка Шукурма из Лијешћа развила је властиту пољопривредну причу узгојем коза. Све је почело прије неколико година куповином четири козе, док данас стадо броји 50 јединки. Јадранка попуњава кућни буџет продајом јарећег меса, млијека, сира, сурутке и сапуна од козијег млијека.

Јадранка Шукурма дуги низ година ради у Рафинерији Нафте Брод. Узгој коза дошао је као допунска дјелатност.

– У намјери да произведем здраву храну за своју породицу и себе, а пошто имам алергије и живим на селу окружена биљкама, одлучила сам се бавити козарством. Сви кажу да је козије млијеко добро и здраво. Почело је са четири или пет коза, за своје потребе, а стигли до стада од 50 коза. Козе нису захтјевене и јако су чисте и избирљиве животиње. Због тога је права штета што нас нема више у овој производњи, док с друге стране многа сеоска имања зарастају -, прича Јадранка Шукурма.

Широка је листа производа које Шукурма нуди купцима. Не брине за пласман понуђеног. То и не чуди, каже Јадранка, јер козије млијеко има и љековита својства.

– Првенствено млијеко, сурутка, сир, сапуни од козјег млека, па јареће месо испод сача и на ражњу. Потражња је велика. Све што произведемо то и продамо. У почетку смо своје вишкове дијелили, тако што нам претекне, па смо дијелили познаницима. Међутим, касније су људи почели да се јављају, желе да купе производ -, наставља она.

Јадранка сматра да је козарство код нас на ниским гранама, упркос потражњи козјих производа, посебно млијека, које многи сматрају љековитим.

– Примјера ради, имам два љекара који купују млијеко. То је потврда да је млијеко козе љековито. Имамо нешто и подмлатка, односно младих јарића. Нешто од њих остављамо да формирамо младо стадо, а нешто ће ићи за клање. Иначе, код нас је тренутно санска коза, покушавали смо и са алпском, али за ово наше поднебље санска коза се показала као пуно боља. Квалитет млијека, такође. Дуже траје лактација. Много је разлога да узгајамо санску козу -, наставља Шукурма.

Ријеч је о послу у који је укључена цијела породица.

– Квалитет нам је на првом мјесту, трудимо се да су производи без хемије. Све је по старинским рецептурама, свјеже. Мада, млијеко и замрзавамо пред крај лактације у октобру и новембру, и такво млијеко не губи на квалитети. У периоду короне козије млијеко било је на цијени. Људи гријеше и траже млијеко када настане проблем, али треба га користити превентивно, а не када здравље попусти. Код старијих особа козије млијеко побољшава пробаву -, прича Шукурма.

Понавља да је козје млијеко добро познато када је ријеч о јачању имунитета, првенствено код болести дисајних органа, а због свог састава је врло дјелотворно и према људској кожи. Сапуни које производи су на добром гласу, а оно што произведе је на здравој основи.

– Сапун је дошао као посљедњи производ, а све из жеље да произведем нешто за себе и своју породицу. Здраво је и природно. Сапун је од козијег млијека, меда, бадемовог уља…, све су то природни састојци. Мало сам истраживала и на интернету и додам нешто своје. Углавном, купци су препознали квалитет, мало и са паковањем привучемо купце. Сапуни се препоручују најчешће младима код појаве акни и масне коже, а чисте и флеке, ожиљке -, открива Шукурма.

Јадранка Шукурма примјећује да недостаје задругарстрво да би се производи лакше пласирали. Помажу јој мајка, син, брат. Учествује на бројним сајамским манифестацијама, а у пласману производа доприносе још Удружење жена „Ђурђевак“ из Лијешћа и Туристичка организација општине Брод. Д.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *