U Liješću je danas služen  pomen, položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na 48 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ poginulih u Odbrambeno- otadžbinskom ratu.

Jedan od onih koji su u dali život za otadžbinu jeste i Mirin Džabić. Supruga Slavica kaže da su i nakon toliko godina svježa sjećanja na tragediju.

– Suprug je poginuo 1995. godine. Jako je teško i nakon toliko godine. Unuk sada recituje pjesmu o djedu, teško mi je slušati. Ostaju tragovi, teško je i svježa su sjećanja -, kazuje Slavica.

Tokom Odbrambeno otadžbinskog rata 244 borca VRS iz Broda dala su život za Republiku Srpsku, od toga iz Liješću njih 48, istakao je Zoran Vidić predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod.

Za vrijeme okupacije Broda od maja do oktobra 1992., u Liješću je svaka kuća bila opljačkana i zapaljena, osim one sa brojem 108, a pravoslavna crkva sravnjena je sa zemljom.

Vidić je podsjetio da je na današnji dan VRS oslobodila ovo selo.

– Formiranjem VRS krenula je operacija Koridom, gdje je u trećoj etapi bio zabilježen Brod. Nakon formiranja Brodskog bataljona, 2. jula na Kulini, krenulo se prema Brodu, i upravo na današnji dan VRS na čelu sa Brodskim bataljonom oslobodila je Liješće. Svakog 19. jula se na ovom mjestu služi pomen-parastos za poginule borce Liješća, te 12 boraca Drugog svjetskog rata -, rekao je Vidić.

On je podsjeto da će sutra od 19 časova na stadionu FK „Liješće“ vetarni ovog kluba i Srpskog sportskog udruženja Prijatelji odigrati memorijanu utakmicu u znak pijeteta prema osmorici palih boraca koji su ratne 1992. godine kopačke zamijenili puškom i stali u odbranu ognjišta i svog naroda.

Vidić je poručio da će učiniti sve na očuvanju Broda i Republike Srpske.

– S ponosom poručujemo da ćemo čuvati svoj Brod i svoju Republiku Srpsku i da ne damo Dan Republike Srpske, jer postoji samo jedan rođendan. Dakle, 9. januara je rođena Republika Srpska  i mi čvrsto stojimo iza toga -, poručio je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije.

Načelnik Broda Zoran Vidić izrazio je zadovoljstvo jer sjećanje na pale borce raste, o čemu svjedoče mlađe generacije koje prisustvuju parastosu.

– Već 32 godine od oslobođenja Liješća imamo ovdje pomen na dan svetog Sisoja, pomen za poginule borce Liješća. Te rane nikada ne mogu da zacijele, pogotovo za porodice poginulih boraca. Raduje me što sjećanje na njih raste, a o tome svjedoče mlađe generacije koje prisustvuju pomen-parastosima -, rekao je Vidić

Vidić je rekao da opštinske uprave i nadležne institucije se trebaju truditi i podizati svijest o tome šta se dešavalo devedesetih godina i naglašavati značaj žrtava proteklog rata.

– To je bio prvi predsulov da bi mi uopšte mogli bilo šta da radimo. Mnogi će se danas hvaliti nekim svojim uspjesima u radu i poslu, ali treba da uvijek imamo na umu da nije bilo ovih ljudi i svih boraca VRS mi danas ne bi stajali ovdje -, rekao je načelnik Vidić.

Nakon pomena koji je služio sveštenik liješćanske parohije Jovan Tomić, ispred spomen obilježja su položeni vijenci i cvijeće i prislužene svijeće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *