RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

У дворишту цркве Рођења Пресвете Богородице у Винској, сваке године на Петровдан, служи  се помен парастос и одаје дужна почаст за 24 погинула борца Војске Републике Српске, која су животе уградила у темеље Републике Српске у којој данас живимо.

Млади окупљени око борачке организације говорили су о палим јунацима, те подсјетили  присутне на дане  када је Брод окупиран, на борбу и херојство оних који су животе дали за отаџбину, али и подсјетили да је у јулу 1992. године Винска ослобођена од окупације.

-Данас обиљежавамо годишњицу слободе у Винској. Много бораца дало је своје животе, много младости су дале мајке Винске у рату који је трајао четири године, али оне нису изгубиле синове него подариле их за вјечност на олтар отаџбине и хвала свакој мајци која је родила јунака. Зато у име породица погинулих бораца, у име комшија у име сабораца у име будућности сваке године на празник светог Петра и Павла са поносом памтимо и сјећамо се наших јунака- речено је данас у Винској поред спомен обиљежја подигнутог у знак сјећања на све борце који су своје животе дали да би ми данас имали Републику Српску.

-Петровдан као и многи други српски празници за наш народ је празник, али и дан сјећања на патње недужног народа. Традиција окупљања овдје у Винској за нас је велика обавеза, јер много је живота дато за вјеру, слободу и истину. На жалост нема мјесне заједнице која није дала своје јунаке, а Винска је дала 24 борца за ослобођење Брода и стварање Републике Српске. Наша је обавеза да их се сјећамо сваки дан а не само на годишњицу- рекао је Зоран Видић, и најавио да ће у октобру мјесецу највјероватније у Броду бити приказан филм „Свједок“ који је недавно премијерно приказан у Бања Луци.

Парастосу у Винској присуствовао је и Вишћанин, Томислав Јовичић, борац прве категорије и члан предсједништва општинске Борачке организације, који је рекао да се сваке године овдје у  порти храма на Петровдан оклупљају како би одали дужну почаст саборцима који су своје животе дали за слободу у којој живимо. Јовичић је додао да је положај борца Војске Републике Српске данас веома тежак и да би држава требала водити више рачуна о људима који су стварали Републику Српску.

Вијенце на спомен обиљежје положиле су породице погинулих бораца, представници општинске управе, Борачке организације, мјесне заједнице и многи други.

В.Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *