RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

У Броду је данас по први пут организовано полагање риболовачког испита, коме је приступило 90 кандидата.

Риболовци су од понуђених педесет питања, између осталог, одговарали на питања везана за екологију, живот и природно станиште риба, период ловостаја, минималну дозвољену величину уловљене рибе, максималну дозвољену дневну количину рибе, која су средства легална и дозвољена у лову рибе, а која не, са колико штапова и удица је дозвољен риболов….

Ово је један од новитета који су донјеле измјене и допуне Закона о рибарству, а којима је прописано да се спортским риболовом може бавити лице које је положило риболовачки испит и има риболовну дозволу.

Данијел Кичић, члан Комисије за полагање рибловачког испита, напомиње да сви који желе да буду чланови спортско-риболовног друштва, односно имају риболовну дозволу, морају да полажу овај испит.

-То је сада законска обавеза за риболовце старије од 18 година који излазак на испит  плаћају 30 КМ-, навео је Кичић.

Напоменуо је да су изузетак риболовци старости од 14 до 18 година.

-Они такође морају да положе испит, али су ослобођени плаћања изласка на испит- рекао је Кичић.

Додао је да сва досадашња искуства са терена показују да су риболовци озбиљно схватили ову законсу обавезу.

 -Уз помоћ приручника за полагање добро се теоретски припремају што на крају резултира успјешном  и великом  пролазношћу-,нагласио је Кичић.

Подсјетио је да је полагање риболовног испита јако важно, јер се риболовна дозвола не може издати без увјерења да је риболовац положио испит, односно број увјерења се уписује у риболовну дозволу.                                 Б.К.