RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

У Мјесној заједници Горња Врела данас је служен  парастос, прислужене свијеће и положени  вијенци за четворицу бораца Војске Републике Српске из овог села, погинулих  у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Скупштине Борачке организације Брод Радослав Кокић у обраћању присутнима нагласио је како је потребно чувати сјећање на погинуле борце, јер само тако се од заборава чува њихов допринос у стварању и одбрани Републике Српске.

-Борачка организација у току године у свим мјесним заједницама организује помен парастосе у знак сјећања на наше погинуле ратне другове, наше јунаке који су за слободу дали највредније што су имали, своје животе-, истакао је Кокић нагласивши да је наша дужност да то спомињемо али и  да се од заборава морају чувати огромне жртве и страдање српског народа овог краја током Другог свјетског рата.

Предсједник предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић подсјетио је да су деведесетих година, када се српски народ морао организовати да брани своју нејач и своја огњишта,  мјештани Врела  показали велико јединство и били неустрашиви борци.

-Са 100% војно способног становништва учествовали су у великом броју јединица Војске Републике Српске, а посебна заслуга Врељана  је да су 15. маја 1992. године, заједно са српским борцима из Доњег Клакара, на Липи зауставили даљи продор непријатеља у правцу Подновља. Након неколико дана, уз подршку  јединица из Подновља, линија је учвршћена -, нагласио је Видић и додао:

-Њима дугујемо велику захвалност и сваке године, на данашњи дан, одајемо дужну пошту погинулим борцима овог краја који су дали немјерљив допринос у одбрани и стварању Републике Српске-

Предсједник Савјета мјесне заједнице Горња Врела Саво Ђукић подсјетио је да се истина о дешавањима на овим просторима од прије 32 године мора преносити на млађе генерације и чувати од заборава.

-Окупљамо се овдје на данашњи дан, Сабор Светог архангела Гаврила, славу села,  да евоцирамо успомене на наше пале саборце. То је наша обавеза и дужност-, рекао је Ђукић.

Након молитвеног помена, који је служио свештеник вишћанске парохије Дарко Вукомановић , код спомен обиљежје, у порти  храма Светог архангела Гаврила , вијенце и цвјеће положиле су породице погинулих бораца, заједничка делегација општине Брод, општинске Борачке организације и Савјета мјесне заједнице, представници политичких партија и мјештани. Б.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *