RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

Принос кукуруза на пољима у Броду, извјесно је, биће смањен због суше и екстремно високих температура које данима не јењавају. Уколико се настави период са температурама које прелазе и 40 подиок на Целзијусовој скали принос ове житарице биће смањени и до 20 одсто, рекао је Синиша Јаћимовић, стручни сарадник за пољопривреду у општинској управи Брод.

Јаћимовић је истакао да високе температуре тешко подносе и друге пољопривредне културе.

– Високе температуре увелико штете пољопривредним усјевима, а најевидентније су на пољима под кукурузом, што ће смањити приносе и умањити квалитет ове код нас најзаступљеније житарице. Екстремне врућине са температурама и до 45 степени доводе до сушења листова. Такође, суши се и кукурузна свила што ће смањити броја зрна на клипу, остаће неопрашен, а клип „крезав“. Соја за сада подноси ове температуре -, навео је Јаћимовић.

Спас за пољопривреднике би, каже он, био да биљке издрже до пада температуре и кише која би улила наду у колико-толико задовољавајући принос.

– Надамо се да ће наредних дана доћи до пријеко потребних падавина, што би увелико смањило штетан ефекат врућина које не посустају десетак дана. Кукуруз и соја су отпорне биљке, али већ сада је сигурно да ће принос кукуруза бити умањен за 10 до 20 одсто -, рекао је Јаћимовић.

У којој мјери ће бродски пољопривредни произвођачи на јесен напунити амбаре, ипак, треба сачекати да комбајни скину род кукуруза који је ове године на подручју Брода засијан на око 3.500 хектара. Д.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *