RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

У Збориште данас је служен помен парастос за 19 погинулих бораца овог села, и за све борце из других јединица Војске Републике Српске који су погинули на подручју Зборишта током војне операције за ослобођење Брода.

Евоцирајићи сјећање на времена када су се на овим просторима водиле жестоке борбе за ослобођење окупираног Брода, Жељко Ружојчић члан Предсједништва Борачке организације Брод, подсјетио је на славну операцију Коридор за коју је рекао да је била спас за тек рођену нејач и многе животе у Броду и шире.

Истакао је да су у ту велику и значајну операцију били укључени борци многих јединица ВРС, Збориштани и Брођани заједно са њима.

– На овом простору проливено је много српске крви истинских јунака које су мајке и супруге у рат испратиле са вјером у побједу. На жалост многи се нису вратили, али су донијели побједу. Колика год да је храброст наше погинуле браће и сабораца, толико је јака и чврста воља њихових породица да их не забораве -, рекао је Ружојчић и нагласио:

– Најважније је да будемо мудри и истрајни, да очувамо РС и свој идентитет -.

Помену је присуствовао и Перица Ђумић, предсједник Градске Борачке организације Прњавор, који је као припадник Прњаворске бригаде учествовао у операцији ослобођења Брода.

– Било је веома жестоко, непријатељ је свим снагама покушавао да одбрани ову територију, али нама је то била одсудна битка. Ми смо јединица која је прва прешла канал, ушла преко Лужана у Збориште и ту смо имали сукоб са њиховим интервентним водом. Када је пала линија у овом дијелу Зборишта све је било слободно до Брода гдје је пружен мањи отпор. Међутим нису имали шансе да нас зауставе -, присјетио се Đумић ратних дана и нагласио:

– Осјећам дужност и обавезу да данас будем овдје, враћају ми се успомене. 1992. сам имао осамнаест и по година и водио сам јединицу. Тад сам у глави имао само једна мисао, а то је да бебе у Бањалуци добију кисик, да српски народ добије слободу и да сачувамо ову територију -.

Вијенац на спомен-обиљежје у Зборишту положио је и начелник општине Брод Зоран Видић.

Он је  рекао да је парастос у Зборишту посебан по томе што долазе људи из других општина и градова јер постоји споменик за њихове пострадале у борби за слободу и постојање Републике Српске.

– Као и сваке године овдје сам са својим Збориштанима. Посебна захвалност иде Борачкој организацији и мјесној организацији бораца који сваке године обиљежавају на један достојанствен начин, а порука која се провлачи кроз све помен парастосе јесте да свијет остаје на млађим генерацијама о чему свједочи присуство младих -, рекао је Видић.

Поручио је да је то један од путоказа како се требамо понашати и у свим осталим областима живота и рада, а не само када су у питању помен парастоси.

Сјенима страдалих поклонили су се и вијенце положили, породице погинулих бораца, заједничка делегација општине Брод, Борачке организације и Мјесне организације бораца Збориште, представници Мјесне заједнице, делегације Борачких организација града Прњавор и општине Станари и делегација Организације породица погинулих бораца општине Станари. Д.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *