Додјелом признања и награда у више категорија данас,  31. августа завршена је манифестација „Гастро сусрети- Брод 2024“, али и  11. Сајам привреде, пољопривреде и туризма.

 Јубилари 10. Гастро сусрети окупили су ове године, према ријечима Саше Видића, предсједика организационог одбора 165 такмичара у кувању чорбанца и 10 удружења жена које су се такмичиле у припремању традиционалних јела, најукрашенијем штанду, штанду који је имао највише посјетиоца у многим другим дисциплинама.

-Гастро сусрети одавно су показали да су озбиљна манифестација која је за ових десет година прерасла у регионалну, али и међународну манифестацију, гдје се окупљају такмичари из Србије, Хрватске, Словачке, Македоније, Пољске- рекао је Видић, и додао да су прво мјесто у кувању чорбанца,  ове године заслужено освојили  малишани из ЈУП „Бели Анђео“ који су скували најбољи чорбанац уз помоћ својих васпитачица и мама.

Марјана Папић, помоћник директора ЈУП „Бели анђео“рекла је да је ово други пут да са малишанима учествују на једној оваквој манифестацији.

– Дјеца се добро проведу у друштву васпитачица и мајки, а понешто и науче из наше традиције- рекла је Папић, и додала да се нада да ће и наредне године учествовати са новом групом малишана и исто тако имати успјеха као и до сада.

Данашњи „Гастро сусрети“ у градском парку окупили су по слободној процјени преко три и по хиљада грађана, како учесника у такмичењу тако и оних који су дошли да се друже и лијепо проведу један суботњи дан. Било је ту свега, и јела и пића, музике и пјесме, а за сваки штанд добро сте дошли.

-Сви би вас дочекали са осмјехом и понудама, у зависности од тога да ли сте расположени за јело, пиће или дружење.Ово дружење је из године у годину све бројније и масовније, а учесници су се максимално потрудили да довезу своју опрему, расхладне витрине, столове, котлиће. Импресија гостију који до сада нису били на гастро сусретима је да ово до сада нису видјели, а Брод је добио свој дан када се сви Брођани окупе на једном мјесту и забораве на све проблеме и несугласице, а ту су и многи гости из сусједних оптштина – рекао је Александар Крушкоњић, предсједник Скупштине општине Брод, и додао да је манифестација „Гастро сусрети – Брод 2024“ превазишла све до сада организоване манифестације у Броду што јој је свакако дало регионални карактер, а Брод ће по овој манифестацији постати препознатљив.

На крају феста су од стране жирија уручене су и награде и захвалнице удружењима жена које су ове године учествовале на гастро сусретима. На овогодишњим гастро сусретима удружење жена „Ђурђевак“ проглашено је за штанд са најукуснијим јелима, штанд удружења  жена „Винска“ проглашен је за штанд са најљубазнијим женама, најпосјећенији штанд био је штанд ТЦ Јасна, штанд са највеселијом екипом био је штанд удружења 4+, за штанд са најтрадиционалнијим јелима проглашен је штанд МЗ Карађорђево, за најбоље представљање свог краја награду је освојило удружење жена из Вукосавља, док је за штанд са најљепше изложеним јелима проглашен штанд „Ауто сервис Тешановић“. Најуређенији штанд је „Домаћа радиности“,  најбољи штанд по избору публике био је штанд „Домаћице“, док је за штанд са највише јела проглашен штанд „Ентеријер Веселиновић“ заједно са рестораном „ Антик“.

Награде и захвалнице свим учесницима додјелио је начелник општине Брод Зоран Видић,  који је рекао да овакве манифестације Брод представљају у једном домаћинском и веселом свјетлу.

-Некако је ова манифестација, наравно уз велики труд организатора, настала сама од себе јер Брођани из године у годину показују да имају потребу да се друже а у међувремену придружили су им се и гости из сусједних градова и држава- рекао је Видић и додао да је побједа малишана из ЈУП „Бели анђео“ можда и најбоља порука и залог за будућност , да ће имати ко да учествује на овим Гастро сусретима и у будућности .

В.Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *