Мноштво вјерника присуствовало је данас Светој литургији која је у поводу прослављања Преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, служена у Доњем Клакару, у засеоку Добоковац.

Свету литургију су служили Архијерејски намјесник Дервентски протојере-ставрофор Радојица Ћетковић, протојереј-ставрофор Бранко Ђурић и протојереј-ставрофор Драган Михајловић из Лупљанице.

Вјерници из цијелог бродског краја и околних мјеста са великим  поштовањем долазе у ово светиште да у молитви прославе празник, да цјеливају и даривају крст и икону Свете Петке који се налазе уз сами храм и извор воде, молећи је за исцјељење и свеколика добра.

– Лијепо се осјећам и зато долазим овдје. То ми је духовна храна без које нема живота -, рекла је Симка Шукурма.

Драгица Митрић за светиште у Дубоковцу каже да је извор духовне снаге.

– Доћи овдје на молитву и поклонити се Светој Петки значи ми пуно јер то је духовна снага -, казала је Драгица.

– Ово је велика светиња и сваке године долазим да се помолим Господу и Светој Петки, највише за здравље  -, казала је Анђа Шукурма.

Свештеник вишћанске парохије, Дарко Вукомановић, истакао је значај очувања духовног здравља и живота у јединству са светом црквом.

– Важно је да будемо везани за нашу цркву, светитеље као што је Света Петка. На жалост свједоци смо били претходних дана да је на Олимпијади било исмијавања са Тајном вечером, са светињом. Ми као хришћани треба да дамо свој одговор на то, да својим животима свједочимо и учествујемо у свим богослужењима и молитвама цркве -, рекао је отац Дарко.

Он је констатовао да многобројни вјерници долазе у Дубоковац на богослужења што, истиче, говори да прослављање Свете Петке има дугогодишњу традицију  у Посавини.

– Народ се и годинама прије рата поклањао и молио Светој Петки и као што видимо остао је вјеран овој светитељки -, додао је Вукомановић.

Света Петка окупља, даје снагу и са овог духовног извора наш народ као и сви људи добре воље црпe духовну снагу да би били и тјелесно здрави, да би имали чисту душу и срце у овом кратком овоземаљском животу, те да би зарадили вјечни живот у царству божијем, поручено је током мoлитвеног сабрања.

Свештеник Бранко Ђурић, који је дуги низ година службовао у вишћанској парохији, није крио радост учешћем у молитвеном слављу.

– Немам ријечи да искажем радост коју осјећам у души својој, али могу рећи да сам пресрећан што се налазимо на светом мјесту гдје смо прије толико година започели, гдје долазимо и гдје ћемо ако Бог да долазити док је неба и земље -, рекао је отац Бранко и истакао:

– Ово је велика светиња, овдје се наша Света Петка са нама Богу моли и зато се радујем сваком доласку, свакој служби божијој. Нека Бог да радост и сачува све нас-.

Прву свету службу на мјесту гдје се данас налази храм служио је његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије 1994. године. Тада је освећен извор воде, а недуго потом покренута је изградња цркве на овом мјесту. Темељи храма су постављени 2005. године, а чин освећења обављен је годину дана касније.

Подсјећамо, вечерас у 18:00 часова у Дубоковцу ће бити служен акатист Светој Петки. Д.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *