Настављајући фолклорну традицију Културно умјетничко друштво „Душко Трифуновић“ јуче је бродској публици приредило сада већ традиционалну,15. по реду, манифестацију Љетна слагалица под називом „Броду с љубављу“ на којој су учешће узеле све секције Душковаца, те чланови КУД „Лијешће“, СПКД „Лазарица“ из Станара и  КУД „Козара“ Горњи Подграци-  Градишка.

Програм је почео свечаним дефилеом свих учесника кроз Брод, те се наставио у градском парку гдје је Љетну слагалицу, којој је присуствовао велики број суграђана и пријатеља друштва, отворио Зоран Видић, начелник општине Брод.

Душковци се могу похвалити да су савладали и 13 кореографија. Не мала бројка јер је свака кореографија на свој начин посебна и захтјевна. Од игре до ношње. Треба то све савладати, а они су то могли. За своје успјехе носиоци су бројних награда, захвалница, златних плакета… Али она најдража је Покров Пресвете Богородице која се додјељује као једно од највећих признања у поводу Дана општине Брод навели су у КУД „Душко Трифуновић“ које је било организатор ове традиционалне фолклорне смотре.

Како већ то знају и умију, сигурним и лаким кораком, са осмјехом на лицу, сви чланови друштва изводили су традиционалне игре овог краја али и региона. И овог пута показали су да воле пјесму и игру, и да на овај начин чувају и његују традицију нашег народног фолклора.

-Циљ ове наше фолклорне и музичке слагалице у првом реду је био представљање свих чланова друштва, мимо традиционалног годишњег концерта, да најмлађи али и они нешто старији чланови покажу шта су све радили и које кореографије припремали и изводили у периоду између две Љетне слагалице. Наравно циљ је и да окупимо младост у Броду, односно учеснике из нама пријатељских друштава и наставимо традиицју склапања нових пријатељстава-, казала је предсједница друштва Мира Марић.

Напоменула је да су се бродској публици представили сви чланови друштва,

-Од најмлађих до припремног и извођачког ансамбла и пјевачке групе који су извели игре из Шумадије, Косовског Поморавља, Циганку, Дјевојачко коло, а на самом почетку програма и Баладу о равници,- истакла је Марић и додала да је у друштву тренутно осамдесетак активних чланова, те да пробе редовно одржавају уторком и сриједом.

У програму Љетне слагалице, осим учешћа у фолклору, чланица  КУД „Душко Трифуновић“ Ивона Ивановић, ученица музичке школе у Добоју, на виолини је одсвирала репертоар од неколико познатих музичких нумера који је наишао на добар пријем код публике.

Бродској публици своје дугогодишње богато играчко умјеће приказали су и чланови КУД „Лијешће“.

Умјетнички руководилац Јована Утржен истакла је да је двадесетак чланови друштва, које укупно броји око 120 чланова распоређених у три ансамбла, извело игре из Горње Пчиње и Црне траве те указала на важност његовања традиције, окупљања и дружења чланова културно-умјетничких друштава.

-За нас су веома битна оваква дружења, да окупљају нашу омладину, да стичу нова пријатељаства и размјењују искуства-, истакла је Утржен и навела да од септембра почињу да раде нове кореографије, припремају се за нове турнеје и концерте и Октобарску смотру фолклора.

Први пут у Љетној слагалици учествовали су чланови СПКД „Лазарица“ из Станара.

Жељена Ковачевић, секретар друштва, основаног 2008. године, навела је да су се бродској публици представили играма из Шумадије и Лесковца.

-Тренутно имамо седамдесетак чланова распоређених у малу, средњу и извођачку групу, а у Броду је вечерас наступило четрнаест нашим фолклораша-, истакла је Ковачевић нагласивши да их и у наредном периоду очекују бројна гостовања у Републици Српској и Србији.

Традицију подгрмечког краја његују и баштине чланови КУД „Козара“ из Горњих Подградака код Градишке. Основано је давне 1926. године и једно је од најстаријих друштава у региону.

Небојша Шиник предсједник друштва и умјетнички руководилац истакао је да се у Броду извођачки ансамбл овог друштва представио играма из Лесковца и Владичиног Хана.

-Његујемо нашу традицију, наша српска кола и игре, али исто тако и традиционалну ојкачу коју у нашем друштву изводе двије пјевачке групе, мушка и женска, које чувају од заборава ову врсту музичког изражавања-, нагласио је Шиник.

Предсједница КУД- „Душко Трифуновић“ Мира Марић се овом приликом захвалила свима који подржавају и помажу рад друштва, учесницима манифестације и великом броју суграђана који су присуствовали Љетној слагалици, а представницима Културно-умјетничких друштава из Лијешћа, Станара и Горњих Подградака уручила је захвалнице.

Петнаесту по реду Љетну слагалицу Душковци су посветили члановима бродског Удружења родитеља, дјеце и омладине са посебним потребама и лица са инвалидитетом „Корак наде”.  Б.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *