Светим Богослужњем у храму Свете Тројице и народним зборовањем у Лијешћу јe, 19. августа, обиљежен велики хришћански празник Преображење Господње.

Организатори ове манифестације били су Црквена општина и Савјет мјесне заједнице Лијешће, уз подршку Општине Брод.

Јован Томић, свештеник  лијешћанске парохије, истакао је да је празник Преображења Господњег прослављен онако како је то потребно и на првом мјесту, уз литургију и вечерњу службу.

-Четврта је година како смо обновили зборовање у Лијешћу на данашњи празник. Када се све ради са вјером у Бога и љубављу према ономе што радимо све бива онако како треба да буде-, навео је Томић.

Овогодишње обиљежавање Преображења Господњег, којем је присуствовао велики број мјештана и гостију, како је истакао предсједник Савјета мјесне заједнице Лијешће Дејан Ивановић, доказ је посвећености очувању духовних и културних вриједности овог краја, а све како би се традиција, која је у ратном периоду прекинута, одржала и сачувала за будуће генерације.

– Можемо рећи да се Лијешће ујединило и да већ четврту годину за редом прослављамо празник Преображења Господњег. Поред  добре посјећености, како мјештана тако и гостију, ове године окупио се велики број учесника у такмичењу за најбоље скувану рибљу чорбу док су се у надвлачењу конопца такмичиле четири екипе, двије из Брода и по једна из Угљевика и Прњавора. Поред такмичарског дијела програма присутни су уживали и у наступима Културно-умјетничких друштава „Лијешће“ и „Душко Трифуновић“ као и „Бенда Плус“-, истакао је Ивановић.

Подршку у организовању зборовања у Лијешћу пружила је општина Брод. Начелник општине Зоран Видић нагласио је да овакве манифестације односно традиционална окупљања локална управа увијек подржава и да ће тако бити и у будућем периоду.

-Поготово Преображењски збор који је, да кажем, васкрсао прије четири године и окупља много људи с подручја општине Брод. Заговорник сам да увијек требамо прослављати све празнике Српске православне цркве, поготову Господње. Ова омладина и бројни вјерни народ свједочи томе да људима фали оваквих догађаја и ово је можда и прилика да позовем и остале мјесне заједнице, да у сарадњи са црквеним општинама којим припадају, када обиљежавају славу села или неки други догађај, покушају да организују манифестацију попут ове у Лијешћу, а општина ће ту бити да пружи подршку-, нагласио је начелник Видић.

Црквена општина Лијешће и Савјет МЗ уложили су много труда да се традиционално народно зборовање отргне од заборава, а приређен је богат спортски и кулутно- умјетнички програм.

Након такмичарског дијела програма у надвлачењу конопца, одржаном  на стадиону ФК „Лијешће“, прво мјесто освојила је екипа Спортског удружења „Рудар Таг“ из Угљевика која је у финалу побједила екипу Српског соколског друштва „Вучјак“ Брод. Трећепласирана је била екипа из Прњавора док је четврта била Соколска чета „Полој“.

У Преображењском зборовању и четврој лијешћанској фишијади учешће је узело петнаест екипа.

Најбољу рибљу чорбу, према оцјени жирија, скувала је екипа Српског спортског удружења „Пријатељи“, друго мјесто припало је екипи Унке, док је трећепласирана била екипа Новог Полоја.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су чланови културно-умјетничких друштава „Лијешће“ и „Душко Трфуновић“.

Након проглашења најуспјешнијих такмичара, уручења диплома и захвалница, зборовање у Лијешћу у добром расположењу и заједничку трпезу настављено је до касно у ноћ, а присутне је забављао „Бенд Плус“.     Б.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *