Општинска изборна комисија ( ОИК) извршила је данас јавно жријебање за чланове у бирачким одборима у основној изборној јединици Брод  016Б.

Поступак жријебања провела је Општинска изброна комисија  у саставу Стана Даниловић, предсједник, те Горана Златковић и Хелена Кајтазовић-Ђуђић, чланови комисије.

-Петнаест политичких субјеката доставило је спискове кандидата за учешће на локалним  изборима 2024.године. Од тих петнаест субјеката само шест политичких субјеката имају право да дају своје приједлоге за чланове бирачких одбора. По изборном закону БиХ право на предлагање чланова имају политички субјекти који имају учешће у органима власти, одборници у Скупштини општине и начелник односно градоначелник- рекла је Даниловић ,и додала да то право у Броду има само шест политичких субјеката.

Жријебање је данас  извршено за 25 редовних бирачких мјеста и за једно мјесто за гласање у одстуству и на непотврђеним гласачким листићима, а са овим редосљедом наставиће се попуњавање мобилних тимова, кад се буде знало колико ће мобилних тимова бити.

Секретеријат општинске изборне комисије обратио се предсједницима мјесних заједница , Домовима за стара лица и  установама у којима бораве старија и болесна лица  која нису у ситуацији да самостално дођу на изборе, да доставе податке о лицима која ће гласати путем мобилног тима.

-Наравно сваки члан породице има право  да код секретара ОИК-а пријави лице из свог домаћинства и да каже да лице није у могућности да дође на гласачко мјесто, те да жели гласати путем мобилног тима- рекла је Даниловић, и додала да ће ОИК формирати комисију која ће обићи све  бираче који су пријављени за гласање путем мобилног тима, како би они потписали изјаву да су сагласни и да желе гласати путем мобилног тима.

Пријаве бирача за гласање путем мобилног тима могу се извршити  најкасније до 2. септембра.

В.Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *