У Броду је данас у организацији удружења за заштиту и остварење људских права „Праведник“ одржан Округли сто на тему „ Дискриминација људских права и материјална и морална сатисфакција жртава кршења људских права“.

Наиме, ради се о пројекту удружења „Праведник“, а  који је прошле године одобрило Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

Округлом столу у Броду присуствовала је и савјетница Министра за људска права и избјеглице БиХ, Амина Кавазовић, која је објаснила да Министарство сваке године кроз грант средства подржава пројекте који се баве промоцијом људских права.

-Кроз овај грант смо подржали и пројекат удружења „Праведник“ из Брода, јер ту смо да подржимо све активности које се односе на промоцију и борбу за људска права- рекла је Кавазовић, и додала да су нажалост права људи у демократском свијету данас генерално угрожена, а код нас на Балкану као и у БиХ,  угрожена су многа права, па се ми сусрећемо са угрожавањем права на вјеру, на изражавање, на слободу говора на слободу медија и др.

Кавазовић је додала да је нажалост наша реалност и борба против угрожавања права жена кроз борбу против фемицида и многих других права са којима се жене у БиХ суочавају.

-Тужно је да се у 21. вијеку бавимо овим темама, умјесто да се бавимо проблемима запошљавања и останка младих људи у БиХ- додала је Кавазовић.

Предсједник удружења „Праведник“, Сенад Машић,  рекао је да је Округли сто организован у оквиру реализације пројекта „Дискриминација људских права и материјална и морална сатисфакција жртава кршења људских права“. Реализација пројекта траје до краја љета, а ми смо дужни да по завршетку пројекта поднесемо извјештај Министарству за људска права и избјеглице.

Округли сто одржан је у сали за састанке општине Брод, а присуствовали су му чланови удружења, као и представници и запослени у локалној управи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *