Професионалнa ватрогасно-спасилачка јединица Брод организовала је данас на Ади на ријеци Сави манифестацију “Дан отворених врата”, гдје Брођани вечерас до 20:00 часова имају прилику видјети, али и испробати се у појединим дијеловима ватрогасне свакодневице.

Циљ је, кажу ватрогасци, да грађанима покажу опрему и справе којима располажу, као и да без обучених ватрогасаца-спасилаца и адекватне опреме се не може очекивати да се послове и задаци успјешно извршавају.

– Поред жеље да упознамо суграђане са опремом којом располажемо, намјера нам је да наши ватрогасци-спасиоци који су прошли први циклус обуке на ријеци Врбас у Бањалуци покажу и своје способности на Сави -, рекао је Миле Вукман старјешина јединице.

Уз то што су омогућили Брођанима да се провожу у чамцима и упознају са другом опремом коју користе у Ватрогасно-спасилачкој јединици Брод, Вукман напомиње да је „Дан отворених врата“ и прилика да се скрене пажња грађана на значај и улоги добро обучених ватрогасаца-спасилаца, ризике којима се излажу приликом спасавања људских живота и материјалних добара и уопште противпожарну културу.

– Од 2019. године наши послови су проширени и на спасавање на води, чак ће то бити и под водом када наши ватрогасци-спасиоци прођу тај дио обуке. Располажемо са пет чамаца, два гумена и три алуминијумска који су опремљени са моторима и приколицама што је сасвим довољно да одговоримо изазовима на подручју наше општине -, навео је Вукман и позвао заинтересоване да их посјете на савској ади.

Он је истакао да су основни задаци Јединице заштита од пожара и спасавање људи и њихове имовине, о чему не требају да брину само ватрогасци него и сви грађани, заједнице етажних власника, привредна друштва и сваки појединац.

– Само сарадњом и заједничким дјеловањем  можемо стићи до циља, а то је сигурно окружење за све становнике Брода -, рекао је Вукман. Д.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *