На данас одржаној, 41. редовној сједници Скупштине општине Брод одборници су, између осталог, изгласали Одлуку о приједлогу ребаланса буџета за 2024. годину у износу од 14.980.000 КМ, што је за 1.730.000 КМ више у односу на буџет усвојен прошле године.

Коментаришући одлуку скупштинске већине да усвоји ребаланс, начелник општине Брод Зоран Видић нагласио је да је „буџетирање једне локалне заједнице од прије неколико година, почевши од короне, јако тешко“.

– Пречесто се мијењају правила игре. Кад то кажем, мислим на измјене законских прописа са нивоа Републике, гдје нам се у неким случајевима свјесно смањују неке врсте прихода, а у другим случајевима свјесно повећавају неке врсте расхода. Тако могу само да изразим захвалност мојој екипи из Одјељења за финансије што успијевају да направе буџетску равнотежу -, казао је Видић.

Начелник је додао да су и он, а и сви грађани свјесни поскупљења, што подразумијева и скупље обављање и вршење јавних услуга које обезбјеђује Општина Брод путем буџетских средстава.

– Међутим, приоритети се морају знати и закони Републике Српске се морају поштовати, тако да свакако приоритет у исплати буџетских средстава имају кредити из ранијег периода, плате запослених, дознаке за социјалну заштиту, а оно што карактерише ову власт јесте издвајање за спорт, за грантове невладиним организацијама, као и финансирање културе на подручју општине Брод. Мислим да то радимо онако како треба -, рекао је он и додао:

– На жалост, постоји дио ствари за које је потребно издвојити више средстава из буџета. То је, свакако, одржавање локалних путева, да ли је у питању крпљење ударних рупа или насипање некатегорисаних путева, као и ефикасније и економичније управљање системом јавне расвјете -.

Нагласио је да је ријеч о питањима на којима ће се радити већ ове, а и сљедеће године како би се успоставио што ефикаснији систем функционисања.

– Поред тога, може се видјети из буџета да се значајна средства издвајају за превоз дјеце у основној школи, за превоз дјеце у средњој школи, за породице са четворо и више дјеце, за стипендије, за пољопривредне произвођаче и то су неке од ствари које карактеришу наш буџет“, истакао је начелник општине Брод Зоран Видић.

На посљедњој редовној сједници у овом сазиву одборници Скупштине општине су усвојили још 13 тачака.

Између осталог, изгласане су одлуке које се тичу продаје непокретности за изгрању кућа, одлуке које се односе на уређење простора, те одлука о прихватању земљишта на локацији у Винској које је девет супосједника поклонило општини Брод.

Усвојени су и закључци о прихватању информације о раду основних и средње школе за школску 2023/2024 годину, те Програм рада Јавне установе предшколства „Бели анђео“ за 2024/2025 годину.

Предсједник СО Брод Александар Крушкоњић је коментаришући посљедње засједање одборника у овом мандату рекао да је локални парламент у нашој општини „један од ријетких који је сједнице одржавао редовно током читавог периода од четири године“.

– Сама чињеница да смо одржали скупштину у изборној кампањи довољно говори у прилог томе да ми немамо шта да кријемо од наших грађана, да све треба да буде транспарентно, па и у овој самој изборној кампањи“, казао је Крушкоњић и додао:

– Свједоци смо да ранијих година поједине локалне власти, па и наша у Броду, чак од шестог мјесеца нису одржавали локалне скупштине бојећи се критике опозиције на свој рад-.

Он је поздравио и грађане и колеге одборнике који су учествовали у раду Скупштине, те додао да је уз пар изузетака свако засједање било успјешно.

– Такође, у прилог овој мојој тврдњи свједочи чињеница да је од свих тачака којих је било на стотине за ову 41 сједницу, мислим да су скоро све усвојене. То говори о самом сазиву, о стабилности ове скупштине и о стабилности рада локалне управе -, закључио је Крушкоњић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *