Обиљежавање храмовне и славе општине, Покров Пресвете Богорице, почело је светом литургијом у Саборном храму, након чега је улицама Брода прошла свечана литија, а потом је обављен чин ломљења славског колача.

Његово Преосвештенство митрополит митилински Јаковос, који је уз саслужење више свештеника служио свету литургију, изразио је радост поновним доласком у Брод. Брођанима је пожелио здравље и срећу.

Митрополит Јаковос је рекао да је радостан јер је молитвеном сабрању присуствовало мноштво вјерног народа, што види напредак, што су након рата обновљена црква и куће.

– Радостан сам, срећан и пун емоција што сам поново у Броду. Брод који сам познавао за вријеме рата, који је био срушен, сада видим да иде напријед. Људи су правили цркву, куће и поново су на својим огњиштима. С друге стране, задовољн сам што могу да видим дјецу што сам примио за вријеме рата. Радујеме ме да иду напријед, да су постали родитељи. Имам увијек у мислима људе што су дали животе за отаџбину -, рекао је митрополит Јаковос.

Начелник општине Брод Зоран Видић поручио је да празник Покрова Пресвете Богородице окупља и снажи у вјери.

– Желим да честитам славу нашем храму, славу свим Брођанима који обиљежавају Покров Пресвете Богородице. Као што је то увијек бивало и као што ће увијек бити, наши највећи празници су повод да се окупимо, да саборујемо, да заборавимо на све наше разлике било које природе и да покажемо јединство -, поручио је Видић.

Душко Панић кум овогодишње славе, изразио је задовољство што је његовој породици припала та част.

– То је нешто што дође спонтано, и када то човјек доживи испуни га цијелим бићем. За мене је ово посебан дан и надам се да ћемо у будућем животу имати среће и здравља -, казао је Панић.

Идуће године кумови храмовне славе биће породица Ненада Гајића.

– За мене и моју породицу је велика част да кумујем сљедеће године, да присутвујем том чину, као и за здравље моје породице. Ово је велики дан за све православне хришћане, тако да је радост огромна -, рекао је Гајић.

У свечаној литији било је мноштво најстаријих и најмлађих Брођана, први да очувају традицију, а други да је наслиједе. Сви су дошли са узвишеним циљем, да молитвено прославе велики празник.

Старији кажу да је ово велики дан за све православне хришћане и да млађе треба учити вјери и традицији.

– Ја сам 28 година у храму, сваку службу испратим, живим с тим, као и моја породица. Ово је за мене један од највећих дана у Броду. У Пресвету Богородицу сви вјерујемо, доносимо кољива, завјетујемо се, постимо -, казала је Милена Рушкић.

– Долазим редовно у цркву, то је наша светиња, поготово овај велики дан Покров Пресвете Богородице који треба да се увијек прослави баш као што сваки дан треба посветити Богу, мајци божијој и свим светима -, изјавила је Љубица Ђујић.

Након свете литургије у храму Покров Пресвете Богородице и литије бродским улицама, обављено је ломљење славског колача а у Светосавском дому уприличена је славска трпеза.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *