Пета по реду манифестација „Покровско пјесничко саборовање“ данас је у Броду окупила пјеснике, свештенство и љубитеље писане ријечи, а том приликом промовисан је и истоимени зборник, приређивача Ненада Симића, пјесника и предсједника Српског књижевног клуба „Вихор“ из Дервенте.

Покровско пјесничко саборовање одржано је у организацији Црквене општине Брод и Српског књижевног клуба „Вихор“, по благослову Митрополита зворничко-тузланског господина Фотија.

Према ријечима Симића, на расписани конкурс за доставу пјесама духовне тематике стигло је 130 пријава, пјесника из Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Бугарске, Косова и Метохије – Србије, Њемачке, Русије, а садржај заједничког зборника обогаћен фотографијама са прошлогодишњег пјесничког саборовања.

-Покровско пјесничко саборовање промовисало је пјеснике из региона који су дошли на ову манифестацију, а зборник садржи 130 пјесама учесника на овогодишњем конкурсу. То су пјесме духовног карактера које промовишу нашу вјеру православну, наше обичаје, нашу културу, све оно чиме се можемо поносити као православни вјерници и Срби -, рекао је Симић и додао:

– Манифестацију подржава локална заједница и уврштена у календар „Октобарских свечаности слободе“.

Да је догађај прерастао локални значај и слови за међународни облик сабирања и празновања Покрова Пресвете Богородице, посвједочио је ђакон Горан Марјановић.

Поздрављајући присутне у име братска бродског храма, Марјановић је напоменуо да се на пјесничком саборовању окупљају пјесници са жељама и порукама свесрпског и свеправославног јединства.

– Желим вам да писану ријеч, дар од Бога који имате, из године у годину усавршавате и да оно што пренесете на папир заједнички прослављамо не само умијеће ваше, него надасве Господа Бога који је дародавац вашег талент, а на славу Пресвете Богородице у чији спомен се овдје окупљамо -, казао је Марјановић.

Он је додао да је након литургијске прославе празника у светом храму, ово још један у низу догађаја којим се наставља обиљежавање Покровске седмице.

Током промоције зборника, уприличене у просторијама Светосавског дома при храму Покрова Пресвете Богородице, пјесници су рецитовали објављене стихове.

Миладин Стојановић, предсједник клуба књижевника из Шамца, каже да је ријеч о значајној минифестацији промоције пјесништва, која окупља све више учесника.

-Ми смо као клуб од почетка позвани од наших пријатеља и сваге године смо ту. То је знак да нам много значи, посебно дружење, пријатељства, а манифестација има свој карактер и обичаје -, казао је Стојановић.

На Покровском пјесничком саборовању срећу се људи истих или сличних афинитета, размјењују позитивну енергију и искуства. Томе у прилог свједоче ријечи Весне Стојковске пјесникиње из Београда, који је нагласила важност оваквих догађаја.

-Господим Симић је заиста изванредан и као домаћим и као приређивач зборника. Немам ријечи, ја задњих три-четири године шаљем и на један и на други конкурс -, изјавила је Стојовска.

Она је констатовала да је овај догађај на једном мјесту спојио пјеснике из свих земаља бивше државе.

Прије промоције зборника учесници манифестације посјетили су храм Покрова Пресвете Бoгородице. Манифестацију су увеличали чланови Kултурно-умјетничког друштва “Душко Трифуновић”, који од самог почетка узимају редовно учешће у програму и виолинисткиња Ивона Ивановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *