Бродско Планинарско друштво /ПД/ „Вучјак“ 13. октобра је организовало 15. традиционални планинарски слет који је окупио око 300 планинара из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније и Хрватске.

Планинари су након окупљања и освјежења у излетишту Дубоковац у Доњем Клакару препјешачили стазу дужине 12 километара. На Видиковцу у Доњим Врелима су направили получасовну паузу уз окрепљење, те су се након заједничког фотографисања вратили у Дубоковац гдје је уприличена додијела захвалница, ручак, те планинарска забава и дружење до вечерњих часова.

Раде Бабић из бањалучког Планинарског спортског друштав „Телеком Поштар“ први пут је учесник слета у Броду. Обећава да ће идућих година бити редован гост.

– Овдје сам по први пут, али мислим да ћу још долазити много, поготово јер од новембра одлазим у пензију. Са Синишом (Чивчићем) сам пријатељ од давнина, знамо се са стазе, знам његову породицу и комплетну екипу која долази код нас у Крајину, тако да често другујемо на стази -, казао је Бабић.

Бабић је констатовао да су се домаћини својски потрудили да угосте планинаре, нагласивши да бродско друштво води рачуна о колегама планинарима из других друштава.

Са наводима Бабића сагласан је и Миодраг Меселџија из новосадског ПД „Фрушка Гора“.

– По први пт сам у Броду, вријеме је лијепо, домаћини су одлични, крајолик прелијеп, тако да је цијели догађај феноменалан -, изјавио је Меселџија.

Синиша Чивчић предсједник ПД „Вучјак“ рекао је да друштво постоји 24 године и да су у сарадњи са Планинарским савезом Српске организовали 15. по реду слет, а поводом обиљежавања Октобарских свечаности слободе Брода.

– Окупили смо око 300 учесника из петнаестак ПД из региона, а веома ми је драго што видим велики број наших грађана и дјеце. Увјерен сам да су сви уживали у љепотама посавског крајолика, у богатству флоре и фауне и у прекрасним видицима на Морајицу, Папук, Диљ гору. Потрдулили смо се да се сви осјећају пријатно и да пјешачење обиљеженом кружном стазом, погодном за све узрасте, протекне у позитивној атмосфери. У госте су нам дошли планинари из цијелог региона, сви они код којих смо ми били гости, али се и сада показало да Вучјак привлачи све више рекреатица и младих, као и сакупљача гљива којима ова планина обилује -, рекао је Чивчић.

Истакао је да га радује да се све више развија свијест о важности бављење планинарењем као здравим начином живота, очувања природе и уживању у њеним благодетима. За планинарење каже да је вид спорта али и рекреативно ходање у природи, што позитивно утиче на здравље.

– Сво који желе да сазанају више о нашем дрштву могу се информисати путем наше фејсбук и инстаграм странице. Велики бум смо имали у периоду панденије ковид када нам се придужило педесетак чланова. Наша су врата отворена за све заљубљенике у природу без обзира на године. Интересантно је да друштво сваким даном расте, а тренутно имамо 74 члана, мада, нису сви активни због животних обавеза -, додао је Чивчић.

Још је додао да планинари из Брода сваки викенд учествују у разним експедицијама у складу са календаром Планинарског савеза Републике Српске и да имају одличну сарадњу са планинарима Србије, Словеније и Хрватске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *