Свечаном сједницом Скупштине општине Брод јуче је настављено обиљежавање Дана општине у спомен на 7. октобар 1992. године када је Војска Републике Српске ослободила ову општину у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У амфитеатру Средњошколског центра „Никола Тесла“ свечаности су присуствовали бројни гости, представници јавних институција, установа и предузећа, удружења и организација, привредници.

На остварене резултате и планове за будућност општине указао је начелник Зоран Видић наглашавајући важност слоге као предуслова за стварање бољег живота за све грађане

– Ове године уз сагласност свих политичких актера на бродској политичкој сцени организовали смо свечану сједницу данас уочи дана слободе 7. октобра, због локалних избора 6. октобра. Хтјели смо да одавде упутимо поруке слоге која нам је пријеко потребна у Броду како би смо наставили за започетим пројектима и са ставрањем бољих услова за живот свих грађана -, рекао је Видић.

Напоменуо је да 7. октобар као Дан општине установљен скупштинском одлуком  тек 2009. године , 17 година након завршетка рата.

– Надам се да нам то може бити за наук и да сви политички актери мора да схвате да за добробит грађана мора да постоји договор око кључних и најважнијих ствари и да, без обзира што су избори у наредну недјељу, седмог се наставља живот и без обзира ко са које стране политичке сцене долазио ми морамо да будемо у корист грађана за шта смо и бирани -, поручио је начелник Зоран Видић

Честитајући свим грађаним Дан општине, Александар Крушкоњић предсједник СО рекао је да сједница протекла у свечаном тону и уз уручење признања заслужним институцијама, огранизацијама и грађанима.

– Видијели смо професоре од којих су многи радни вијек провели радећи у просвјети. Њихов долазак ме јако обрадовао и свакако да заслужују признања, јер то су људи који су дали огроман допринос развоју Брода, образујући кадрове у нашем средњошколском центру. Мислим да је и њима драго што нису заборављени и сматрам да је образовање један од најважнијих стубова сваког друштва -, рекао је Крушкоњић поручивши да је Брод мјесто гдје живе добри и племенити људи што својим примјером свједоче добитници највиших општинских признања.

На свечаној сједници додијељена су и највиша општинска признања за 2024. годину.

Седмооктобарска Повеља општине Брод уручена је Полицијској станици Брод, Одреду извиђача „Петар Кочић“ Брод и Клубу малог фудбала „Брод“, док је Повеља Покров Пресвете Богородице додјељена Радославу Кокићу, Бори Ковачевићу и Стеви Грабовцу.

У име Полицијске станице Брод признање је преузео командир  Миломир Балатуновић. Он је истакао да су за добијање Седмооктобарске Повеље заслужни сви припадници ПС посебно они који су своје животе дали током Одбрамбено – отаџбинског рата.

– Имена наших 12 колега нису само уклесана на спомен обиљежје које изграђено у њихову част испред објекта ПС Брод, него су она дио свих нас и дио наше полицијске историје која се никада неће заборавити. Посебну захвалности истичем и нашим колегама који су током обављања службе преминули, као и нашим пензионисаним колегама који су својим радом заслужни за признање које које добијељено ПС -, рекао је Балатуновић.

Радослав Кокић добитник Повеље Покров Пресвете Богородице захвалио се предлагачу као и одборницима СО који су изласали одлуку о додијели признања.

– Награду који сам данас примио сматрам да је награда организације којој припадам и која ме предложила, али прије свега сматрам да 244 погинула наша ратна друга да су омогућили да данас будемо овдје и да примим награду. Хвала српским јунацима који су ослободили Брод, створили Републику Српску и надам се да ће дуго година наш народ да је чува -, казао је Кокић.

Захвалнице, као облик признања који се између осталог додјељује за континуирану активност у појединим областима живота и рада постхумно су додјељене Драгану Тадићу, професору математике и Мирјани Продановић, професору српског језика и књижевности.

Захвалнице су уручене и Теодору Трифуновићу, професору српског језика и књижевности, Раденку Ђуђићу, професору географије, Нади Комел, професору историје, Ружици Винчић, професору математике, Миленку Поповићу, професору физике, Љуби Црнковић, професору музичке културе, Ранку Мумовићу, професору хемије, Весни Дујанић, професору руског језика и књижевности, Драгици Бардак, професору хемије, затим Ђорђу Ћерићу, Бериславу Благојевићу, Мирославу Гојковићу, Станку Череку, Станку Крстићу, Виду Миличићу, Јовану Томићу, Горану Чечавцу, Чедомиру Кесићу, Удружењу вишечланих породица „4 плус“ и Соколској чети „Лијешће“. Д.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *