Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас након отварања сервисног центра за уградњу и сервисирање аутомобила на компримовани гас да су ресорно министарство и Република Српска посвећени развоју пројеката гасификације, односно развоју пројеката којима се подстиче употреба гаса у далеко већем обиму него до сада.

-Овај корак компаније Рафинерије нафте Брод цијенимо веома позитивним. Влада Српске и надлежно министарство дало је велику подршку. Чинили смо то и до сада желећи да ова компанија и даље успјешно послује, остварује нове резултате, да се даље развија на подручју Републике Српске,  али и Оптима групацију као једну важну стратешку групацију Републике Српске. И даље ћемо заједно радити као добри партнери са циљем унапређења наших пословних активности које доприносе расту и развоју наше економије, побољшању квалитета животне средине, остваривању нових финансијских ефеката који су итекако важни и за грађане који  употребом оваквог енергента могу значајно да уштеде на трошковима горива, а истовремено чинимо један технолошки корак напријед-, истакао је министар Ђокић.

У оквиру Нестро групације тренутно су доступне двије пунионице ЦНГ-а и то Рафинерији нафте и на нестровој бензинској пумпи у Бањалуци, у насељу Буџак. У наредном периоду у плану је отварање нових пунионица и у осталим градовима и општинама у Републици Српској.

Генерални директор Рафинерије нафте Анатолиј Вацлавич Караљус истакао је да компанија паралелно развија  два сегмента који се тичу развоја и продаје компримованог гаса на бензинским станицама и уградња и сервисирање опреме у аутомобиле како би могли користити компримовани гас ( КПГ/ЦНГ).

-Изградњом сервисног центра створени су услови за пружање пуног спектра услуга, односно компримовање и точење гаса и уградња опреме на компримовани природни гас. Све то подразумјева и додатна радна мјеста. Јако су важне и додатне инвестиције али и додатне еколошке погодности јер су емисије штетних гасова у атмосферу значајно мање код употребе компримованог природног гаса. Тиме компанија много пажње посвећује и питањима екологије-, истакао је Караљус захваливши се овом приликом институцијама Републике Српске на подршци и матичној компанији Зарубежњефт која је помогла да се изгради сервисни центар.

Инвестиција у изградњу и опремање сервисног центра за уградњу и сервисирање аутомобила на компримовани гас ( КПГ/ЦНГ), која је трајала два и по мјесеца, износила је око 400.000 КМ. Б.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *