У оквиру Октобарских свечаности слободе, у Светосавском дому вечерас је бањалучки глумац Рајко Вуковић одиграо монодраму „Бог“ урађену по текстовима Матије Бећковића.

Осим поеме „Богојављење“, која је на неки начин кључ ове монодраме, Вуковић је користио текстове из пјесама „Не знаш ти њих“, „Лако је другијема“, „Не дај се, јуначки сине“ и „Унук Алексе Маринкова плаче над Црном Гором“.

Вуковић је рекао да му је драго што ова монодрама, која је изведена први пут 2019. године,  наставља да живи.

-Текстовима Матије Бећковића привукао ме језик. Много сам читао народну поезију и Његоша. Код Бећковића има доста архаизама и тај језик је нешто што не смије да се заборави, са друге стране одлучио сам да радим ову монодраму јер сам схватио да нам је Бог свима потребан, посебно у овим временима- рекао је Вуковић.

„Монодрама `Бог` је дјело које кроз хумор и тугу отвара дубока филозофска питања и нуди публици јединствено искуство- рекао је Вуковић и додао да су ликови у монодрами  подијељени на четнике и партизане и већина их је у конфронтацији са Богом, док се неки кају и схватају смисао живог и истинитог Бога.

Монодрама је изведена у организацији Народне библиотеке „Бранко Ћопић“ чији је директор Љиљана Марјановић изразила задовољство што су Брођани били у прилици да погледају ову изузетну трагикомедију.

-Имали смо ту част и прилику да угостимо овог изузетног академског глумца и са правом  можемо рећи да смо заиста уживали у овој представи- рекла је Марјановић.

У овој монодрами се појављује још седам ликова са различитим карактерима, којима глумац зналачки публици дочарава људе из народа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *