У оквиру обиљежавања „Октобарских свечаности слободе“ у Броду је вечерас одржана пројекција филма „Свједок“ режисера Дениса Бојића, у продукцији Радио телевизије Републике Српске.

Историјско-документарни филм „Свједок“ говори о страдању српског народа током ратних дешавања деведестих година прошлог вијека на простору бивше Југославије и раду патолога, професора доктора Зорана Станковића.

Бојић је истакао да филм „Свједок“ представља допринос у култури сјећања и памћења свега онога што нам се дешавало у протеклом периоду те се овом приликом захвалио свима који су учествовали у реализацији филма.

-И да данашња пројекција и премијера филма у Броду буде потицај да памтимо, да се сјећамо, да нашој дјеци оставимо и да им покушамо, прије свега на емотиван, не фотографски начин, увезати једну нит, једну ноту, која ће им служити за све оно што их очекује у будућности, а то је разумјевање ко смо и шта смо-, рекао је Бојић.

Нагласио је да је Брод, у контексту мапе српског страдања и генерално стварања Републике Српске, изузетно важно мјесто узимајући у обзир број логора, страдалих цивила и војника на подручју ове општине.

Патолог Зоран Станковић преминуо је 10 дана прије званичног почетка снимања филма, али је његова супруга Марина свесрдно помогла екипи да „Свједок“ угледа свјетло дана.

Она је присуствовала и вечерашњој промоцији филма у Броду.

-Помогла сам онолико колико сам умела и могла од самог материјала који је завештан, који постоји. Снимање филма је био договор између режисера Дениса Бојића и мог покојног супруга, за живота, да се филм сними и да његов наслов буде „Свједок“. То је била његова одлука и ја ту нисам ништа хтела да мењам-, навела је госпођа Станковић.

Истакла је да осјећа понос што је на овај начин документовано све оно што је радио њен супруг и да сам наслов филма много говори о томе.

-Жао ми је што он данас није могао да буде на мом месту овде. Да говори о свом раду, да буде живи сведок-, рекла је госпођа Станковић.

Пројекцији филма присуствовао је начелник општине Брод Зоран Видић који је овом приликом подсјетио на важност приказивања филма и пред бродском публиком.

-Важно је да нас подсјети на дуг који имамо према нашим жртвама у Одбрамбено-отаџбинском рату али и према доктору Зорану Станковићу који је учинио да кроз ту нашу патњу прођемо лакше и да пронађемо своје нестале у масовним гробницама којих је нажалост било на подручју општина Брод, али и широм Републике Српске-, рекао је начелник Видић.

Овом приликом се захвалио и аутору филма Денису Бојићу који је водио читав пројекат.

-Он нас је, кроз филм, подсјетио на тај дуг и оставио трајно свједочанство и породицама и уткао у колективно памћење свих нас то што се дешавало тужних деведесетих година. Филм је својеврсни подсјетник свима нама, и онима који у будућности то треба да знају, да нам се то више никада не понови-, нагласио је Видић.

Професор доктор Зоран Станковића обдуковао је више од 7.500 српских жртава. Само на територији БиХ,  Станковић је радио ексхумације и обдукције на више од тридесет масовних и појединачних гробница и то на локалитетима: Сарајева, Тузле, Сокоца, Пала, Мостара, Билеће, Требиња, Невесиња, Каменице, Зворника, Скелана, Шековића, Кравица, Сребренице, Братунца, Сандића, Рогатице, Милића, Брчког, Брода, Угљевика, Прибоја код Лопара, Купреса, Бихаћа и Мркоњић Града.

Трочасовни филм приказан је у Aмфитеатру бродског СШЦ „Никола Тесла“, а његову пројекцију организовала је Борачка организација општине Брод, чији је предсједник Зоран Видић изјавио да их је управо обиљежавање „Oктобарских свечаности слободе“ опредјелило да бродској публици буде приказан филм о човјеку који је прошао сва ратишта на простору некадашње Југославије и расвијетлио истину о природи злочина над српским цивилима и заробљеним борцима и који је и у Броду вршио обдукцију 88 тијела српских жртава ексхумираних из масовне гробнице на Градском гробљу.

-Дјелови филма снимани су и на подручју општине Брод. Брођани су учествовали у поворци сјећања и у завршним сценама које су снимане у Београду. Носилац ових активности је била општинска Борачка организација и ми смо са аутором договорили да филм буде премијерно приказан и у Броду, као увертира у обиљежавање „Oктобарских свечаности слободе“. Филм „Свједок“ говори о страдању српског народа, не само на подручју бродске општине него и на простору Републике Српске и Хрватске,- рекао је Видић.

Уз архивски материјал и архивска свједочанства професора доктора Зорана Станковића и свједочења преживјелих чланова породица жртава, у филму су учествовали и чланови његове најуже породице и његовог обдукционог тима, али и новинари, сниматељи, адвокати…

О трагичним судбинама чланова својих породица, личним страхотама кроз које су пролазили у процесима идентификације, у филму говоре бројни припадници српског народа. Филм „Свједок“ сниман је на локацијама пет масовних гробница гдје су извршени злочини над српским народом: Брод, Мркоњић Град, Кравица, Јелачићи и Звoрник. Б.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *