Традиционална Покровска академија поводом обиљежавања храмовне и славе општине Брод, Покров Пресвете Богородице, одржана је вечарас у амфитеатру Средњошколског центра „Никола Тесла. Академијом коју организује Црквена општина Брод у оквиру „Октобарских свечаности слободе“ употпуњује се празновање, а циљ је ширење нових сазнања у домену духовности и православља, те његовање културе и традиције.

Приређен је богат културно-умјетнички програм у којем су наступили драмска секција четвртог разреда Основне школе „Свети Сава“, црквени хор који дјелује при храму Покров Пресвете Богородице, чланови бродских Културно-умјетничких друштава „Душко Трифуновић“ и „Лијешће“, млада виолинисткиња Ивона Ивановић, а по први пут у Броду представио се мјешовити хор Пољифоники из гршког града Митилинија.

Уводну бесједу имао је протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић који је рекао да академија употпуњује радост прослављања великог празника.

– Ово је наставак прославе храма и Покрова Пресвете Богородице. Жеља нам је да сваке године наша слава и духовно и кроз културни живот буде све богатија и да се на један лијеп и достојанствен начин окупљамо и прослављамо овај велики празник -, рекао је отац Жељко.

Свечаној академији која је одражана по благослову Високопреосвештенства митрополита зворничко-тузланског Господина Фотија присуствовали су Његово Преосвештенство митрополит митилински Јаковос, свештенство из Брода и Грчке, представници локалне управе Брод, јавног и културног живота општине и бројни грађани.

Александар Крушкоњић предсједник Скупштине општине Брод, захвалио се свим учесницима програма и гостима који су својим присутвом увеличали догађај.

– Имали смо част да послушамо хор из Митилинија, уживали смо у њиховом дијелу прорама, али и програму наших извођача. Поносан сам што имамо шта да покажемо гостима -, казао је Крушкоњић.

Он је рекао да је јуче на достојанствен начин прослављена храмовна и слава општине.

– Покровска академија који је организовала Црквена општина Брод наставак је прославе празника. Вјерујем да ће нашим увијек радо виђеним гостима из Грчке, а и нама, ово дружење остати у једном лијепо сјећању -, додао је Крушкоњић.

Празновање празника Покрова Пресвете Богородице биће настављено у суботу, 19. октобра, када ће бити одржана манифестација културе “Покровско пјесничко саборовање” у Светосавском дому од 13 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *