У организацији КУД „Лијешће“ вечерас је у амфитеатру СШЦ „Никола Тесла“ одржана 17. „Октобарска смотра фолклора“ на којој су, поред домаћина, учествовали КУД „Душко Трифуновић“ из Брода, КУД „Вучијак“ из Подновља, СКУД „Бранко Радичевић“ из Даља и КУД „Посавина“ из Вукосавља.

Иако се препрело пет различитих прича на смотри у Броду културњаци су наступима испричали једну заједничку а то је да младост игром и пјесмом спаја. То су потврдили и громогласни аплаузи многобројне публике задовољне извођењем игара из Мачве, Пчиње, Косовског поморавља, Лесковца, Нишаве и других кореографија.

На Октобарској смотри учествовали су и чланови СКУД „Бранко Радичевић“ дугогодишњи пријатељи КУД-а „Лијешће“ и учесници фолклорне смотре.

Славица Машић, секретар друштва истакла је да су се 24 члана друштва бродској публици представила Играма из Пчиње.

-Нама је ово лепо дружење. Ми смо дугогодишњи пријатељи и увек се радо одазовемо на ову манифестацију-, навела је Машић.

Милан Маслић предсједник и умјетнички руководилац КУД „Вучијак“ навео је да друштво има дугогодишњу сарадњу са фолклорашима из Лијешћа и да се увијек пријатно осјећају на наступима  у Броду. Двадесет играча извело је Игре из Лесковца.

-Дјеца се радују овим сусретима, добро се проведу , добра је забава и то је награда за сав њихов труд који улажу у раду друштва-, истакао је Маслић подсјетивши да тренутно броје око седамдесетак чланова

Борис Прпић, предсједник КУД-а „Лијешће“ напоменуо је да су на смотри наступила сва три њихова ансамбла , најмлађи играчи, старија група и извођачки ансамбл, те подсјетио да тренутно друштво броји око 100 чланова

-Ми смо вечерас добили прилику да, на неки начин, затворимо „Октобарске свечаности слободе“ нашом традиционалном смотром фолклора. Са нама су били наши пријатељи из КУД-а „Душко Трифуновић“ те гости из Подновља, Вукосавља, и Даља, који су нам помогли да употпунимо програм бројним кореографијама-, навео је Прпић.

И овогодишња смотра је показала да су млади фолклораши чувари традиције и носећа снага његовања обичаја и очувања насљеђа српске културне баштине ових простора. Б.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *