RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

Скупштина општине Брод усвојила је данас Одлуку о извршењу буџета општине за прво полугодиште ове године у износу 5.331.733,23  КМ.

Буџетски издаци износили су  5.724.492,42 КМ, те је дефицит 392.759,19  КМ.

Остварење буџета за текућу годину , начелник општине Зоран Видић,означава проблематичним. Каже да се настојало обезбједити минимум законских права за кориснике буџета, и става је да се у томе успјело.

– Поред тешке финансијске ситуације у којој се налази Република Српска, евидентан је недостатак финансијских средстава  од индиректних пореза који се дозначавају локалним заједницама, и то је један од главних разлога дефицита који имамо -, рекао је Видић.

За наредни период најављује консолидацију буџета.

– Дефинитивно слиједи консолидација буџета како би смо се са Програмом консолидације, који доноси Народна скупштина Републике Српске на овоседмичном засједању, и ми ускладили са Републиком и обезбједили нормално функционисање буџета и корисника буџетских средтава у наредном периоду -, додао је Видић.

С друге стране, Ружица Маслић из опозиционог СНСД-а  сматра да се буџетска средства не користе како би требало, односно онако како је планирано буџетом.

– Ми смо става да буџет треба рационалније да се користи, да се средства усмјеравају на сасвим другачији начин. Међутим, власт сматра да управо овако треба, да Брод треба бити овакав какав јесте. Наравно, свој суд даће грађани као и до сада на изборима -, навела је Маслић.

Одборници су прихватили и Одлуку о додјели признања у општини Брод за 2023. годину према којој се Седмооктобарска Повеља Општине Брод додјељује: Зарић Радивоју, Друговић Далибору и Беквалац Бисерки, док се захвалнице додјељују: Патковић Сими, Пантић Нови, Плавшић Теди, Ђукић Срети, Маринковић Томи, Бановић Виду, Утржен Јовани, Грабовац Синиши, Митрић Дејану, Шукурма Јовану, Васић Николи, Грабовац Марку, Одреду извиђача „Петар Кочић“ Брод и Ивановић Ранки.

Признања ће биће уручена на свечаној сједници Скупштине општине која ће се одржати 7. октобра на Дан општине Брод.

Скупштина је дала зелено свјетло и Приједлогу Закључка о усвајању Извјештаја о раду ЈУП „Бели анђео“ Брод за радну 2022/2023. годину, затим Приједлогу Закључка о прихватању Информације о раду бродских јавних установа и то основних школа  „Лијешће“ и „Свети Сава“ и средњошколског центра „Никола Тесла“ за 2022. годину.

Усвојена је и Информације о проблему насиља у породици и свим другим облицима насиља, те Нацрт Стратегије развоја социјалног становања Општине Брод за период 2023-2031. године. Д.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *