RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

Служењем парастоса погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, полагањем вијенаца на Централном спомен обиљежју и спомен бисти генералу Славки Лисици и свечаном сједницом Скупштине општине данас је обиљежен Дан општине Брод у спомен када је ова локална заједница 1992. године ослобођена од окупације регуларних јединица Хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских формација.

Након молитвеног помена којег су служили свештеници бродске парохије вијенце и цвјеће на Централно спомен-обиљежје и спомен- бисту генералу Славки Лисици  положили су начелник општине Брод Зоран Видић и предсједник скупштине Александар Крушкоњић, делегација БОРС-а и општинске Борачке организације, делегације борачких организација из Републике Српске, општина Теслић, Модрича, Шамац, Козарска Дубица, Рековац и Сурдулица, Полицијске станице Брод, 3. пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ, представници удружења и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, установа и организација те политичких странака с подручја бродске општине.

Начелник општине Зоран Видић честитао је грађанима Дан општине те истакао да је Брод мјесто у којем се гаји култура сјећања на догађаје на овим просторима с почетка 90-тих година прошлог вијека.

-Најважнија порука данашњег дана је да имамо слободу-, нагласио је Видић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић истакао је да је задатак садашњих и будућих генерација да сачувају Републику Српску , да граде слогу и јединство.

-На то нас обавезује и 23.000  наших погинулих сабораца због којих ми данас живимо у слободи-, истакао је Остојић.

Почасни грађанин Брода генерал у пензији Мико Шкорић и некадашњи командант јединице која је учествовала и у борбама за ослобођење Брода истакао је да је данас прилика да се евоцирају успомене на протекле догађаје и 31 годину од  доласка слободе на ове просторе.

– Са ослобођењем општине Брод и завршетком операције “Коридор“ утврђена је сјеверна граница Републике Српске-, нагласио је Шкорић

Главне операције за ослобођење Брода су кренуле 4. октобра када је заузета кота 93 у Зборишту.

-Брод је ослобођен увече 6. октобра, а слобода је званично проглашена сутрадан -, навео је предсједник предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић подсјетивши да су током Одбрамбено – отаџбинског рата 244 борца из Брода погинула, а више од 500 их је рањено.

ДОДЈЕЉЕНА  НАЈВИША ОПШТИНСКА ПРИЗНАЊА И ЗАХВАЛНИЦЕ

Поводом Дана општине у амфитеатру СШЦ „Никола Тесла“ одржана је свечана сједница Скупштине општине Брод на којој је приказан филм о активностима и пројектима који су урађени на подручју Брода у претходном периоду након чега су заслужним појединцима и удружењима додјељена општинска признања.

Седмооктобарска Повеља Општине Брод додјељена је Радивоју Зарићу, Бисерки Беквалац и Далибору Друговићу.

Захвалнице, као облик признања који се између осталог додјељује за континуирану активност у појединим областима живота и рада додјељене су Сими Патковићу, Нови Пантићу, Теди Плавшићу, Срети Ђукићу, Томи Маринковићу, Виду Бановићу, Јовани Утржен, Синиши Грабовацу, Дејану Митрићу, Јовану Шукурми, Николи Васићу, Марку Грабовцу, Ранки Ивановић и Одреду извиђача „Петар Кочић“ Брод.

Предсједник предсједништва ОБО Брод Зоран Видић и предсједник СУБНОР-а Сурдулица Ратко Иванчев на свечаној сједници потписали су Меморандум о сарадњи и разумјевању између ове две организације.

Обиљежавање Октобарских свечаности слободе, низом културних и спортских манифестација, биће настављено до 22. октобра.                  Б.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *