RADIO-BROD-[LOGO-BIJELI]-(2)

Дванесточлана екипа Планинарског друштва /ПД/ „Вучјак“ из Брода данас је учествовала на традиционалном 13. Грмечком маршу, односно успону на Црни врх, највиши врх планине Грмеч висок 1.604 метра.

Према ријечима предсједника бродског друштва, Синише Чивчића, у овом догађају учествовало је око 300 планинара из више планинарских друштава, те велики број заљубљеника у природу.

– Током успона на Црни врх учесници су препјешачили стазу дужине 22 километра, уживајући у живописном крајолику Грмеча. Након шесточасовног похода, организатор је у селу Бравско организовао заједнички ручак и дружење за све учеснике -, рекао је Чивчић.

Секретар ПД Синиша Чечавац каже да и са овог похода носе лијепе успомене и драгоцјена искуства и наглашава да поред промоције планинарства и спортског начина живота, али и природних љепота Грмеча, марш има и историјску симболику.

– Грмечки марш је традиција која се одржава у знак сјећања на претке, партизанске борце, који су у Другом свјетском рату пружили снажан отпор фашистичком непријатељу на почетку Четврте офанзиве у фебруару 1943. године и одбранили слободну територију на подручју Грмеча.  Сламањем непријатељске офанзиве, створени су предуслови за ослобађање Санског Моста и цијелог подгрмечког краја, што се и догодило у октобру 1943. године -, навео је Чечавац.

Он је подсјетио да су, као и ранијих година, организатори догађаја били Завичајно удружење Сањана „Грмеч“ у сарадњи с Планинарским савезом Републике Српске. Д.И.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *